Прослава свете Петке у Рокбенку

У недељу, 28. октобра 2012. г., своју храмовну славу, празник Свете Петке, прославили су парохијани мелбурнског насеља Рокбенк. Том приликом је извршено и освећење новог иконостаса, правог малог ремек-дела којим је обележен још један златни корак ове заједнице на путу изградње једног од најлепших православних храмова у Аустралији.

На светој архијерејској Литургији началствовао је Преосвештени Владика Иринеј, а саслуживао му је Преосвештени Владика Михаил, Епископ аустралијско-новозеландски Румунске Православне Цркве. Двојици Епископа саслуживали су игуман манастира Светога Саве у Илајну, архимандрит Теодор (Бојовић), протојереји-ставрофори Будимир Анђелић из Калифорније, Борислав Петровић и Милан Милутиновић, протојереј Момчило Вукша, протонамесник Милић Ракић и ђакони Немања Мрђеновић и Веселин Сворцан. Певницу је предводио протојереј-ставрофор Душан Ракић, надлежни парох рокбенски и дугогодишњи предводник изградње ове заједнице и њеног предивног храма.

На крају Литургије Владика Иринеј освештао је нови иконостас и намештај у храму који је недавно израђен у мајсторској радионици г. Милована Аранђеловића из Ђилонга код Мелбурна. Господин Аранђеловић је био парохијанин оца Душана и пре неколико деценија у селу Бусиловцу у околини Параћина. Пре неколико година комплетним храмовним намештајем опремио је и храм у свом родном месту, у Епархији крушевачкој, а сада је, ево, уз његову великодушну помоћ, уређен и храм свете Петке у Рокбенку.

Епископ Иринеј је освештао и славско знамење и пресекао славски колач. По старом обичају, домаћини овогодишње славе г. Зденко Грмуша и његова породица предали су четвртину колача домаћинима који су се прихватили за следећу славу, младом лекару и чтецу овог светог храма, др Славку Токановићу и његовој породици.

Верни народ, који је испунио и храм и порту у Рокбенку, напунио је и велику парохијску салу, где се слављу придружило још неколико мелбурнских свештеника. После  дивне трпезе љубави, која је заиста била продужетак литургијског сабрања, ганут оваквим сабрањем народа око свог Епископа, Владика Михаил је поздравио све присутне и рекао да је одлучио да овом храму поклони делић срачице (платна) у коју су биле увијене мошти Свете Петке које се чувају у Румунији у Јашију. Тај делић срачице је добио после  једног пресвлачења моштију Свете Петке, и до сада га је брижно чувао као своју највећу светињу. Ускоро ће та срачица бити похрањена у храму у Рокбенку и тиме доступна свим вернима.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска