Прослава Свете Петке у Саскатуну и Риџајни

Прослава Свете Петке у Саскатуну и Риџајни
Прослава Свете Петке у Саскатуну и Риџајни
Прослава Свете Петке у Саскатуну и Риџајни
Прослава Свете Петке у Саскатуну и Риџајни

Парохије у Саскатуну и Риџајни свечано прославиле празник Свете Петке. Милошћу Божјом новооснована парохија у Саскатуну ево већ четврту годину узастопно прославља своју покровитељку Свету Петку. Службу Божју служили су Његово Преосвештенство Владика Канадски г. Георгије уз саслужење оца Романа из Украинске Православне Цркве и оца Радована из Риџајне уз присуство црквеног хора из Риџајне и вјерног народа у Украјинској Православној Цркви.

И ове године као и сваке године долазак Његовог Преосвештенства Владике Георгија у парохију у Саскатуну је велико освежење и благодат за вјерни народ. По завршеној Литургији Владика је одржао бесједу, поучавајући вјерни народ да следујемо вјери наши праотаца и да се у молитвама што чешће обраћамо  нашој заштитници Светој Петки. У име парохије отац Радован се захвалио Владици на бризи и љубави коју исказује за ову младу
парохију и за великодушну помоћ и подршку.Част кумства ове године припала је породици Јовић.

После ломљења славског колача славље је продужено у Црквеној сали уз славски ручак и поздравне говоре. Честитке зацрквену славу присутнима  упутили су Владика Канаски Георгије, прота Роман у име Украјинске Цркве, представник банке, преставник Лутеранске цркве, Предсеник УО парохије Свете Петке Дејан Јанковић, преставник парохије Свете Тројице из Риџајне Жељко Рачић, Сузана Лазић - благајница парохије, Звјездан Лазић водитељ програма и отац Радован Марић. Из говора које смо чули сазнали смо да је процес куповине цркве завршен и да  власници нове цркве и имања постајемо 29. новембра ове године. Такоће говорили смо о плановима реновирања цркве и  припремама за освећење исте. Донели смо одлуку досвећење цркве буде у недељу 22. јуна 2014. године. Са радошћу и великим задовољством опростили смо се са добрим домаћинима и кренули пут Риџајне.

Следећег дана на Свету Петку служили смо свету Литургију у Риџајни уз присутство вјерног народа. Службом је началствовао Владика kанадски Георгије уз саслужење оца Радована Марић. По завршеној служби Владика је поводом празника одржао  предивну бесједу, поучавајући вјерни народ вјери нашој светосавској и апелујући да долазимо у свете Цркве и да волимо и праштамо једни другима као дјеца Божија, да се угледамо на скромност и подвиге Свете Петке. У име парохије прота Радован је заблагодарио Владици што увек нађе времена да нас обиђе и у молитви Богу предводи у нашој најстаријој цркви у Канади.

По завршетку Литургије послужен је скромни ручак у Црквеној сали за све пристуне. Уз лепе речи узевши благослов од Владике опростили смо се једни од других са надом да се поново у скорије времену сретнемо са нашим Владиком у нашој Цркви. Наш равни Саскачеван данас има најстарију цркву у Канади а сада уз помоћ Божију и Свете Петке и најмлађу у Саскатуну. Нека је за све слава Богу и Светој Петки.

Извор: Епархија канадска