Прослава Светих новомученика јасеновачких на Уралу

Прослава Светих новомученика јасеновачких на Уралу
Прослава Светих новомученика јасеновачких на Уралу
Прослава Светих новомученика јасеновачких на Уралу
Прослава Светих новомученика јасеновачких на Уралу

На Сабор јасеновачких мученика, 14. септембра 2019. године, Преосвећени Епископ орски и гајски г. Иринеј служио је свету Литургију у храму Казанске иконе Пресвете Богородице. Саслуживали су старешина Казанског храма свештеник Максим Бражников и свештеник Вјачеслав Коротков. На светој литургији се молио намесник Орског округа протојереј Александар Куцов. Богослужбене песме певао је парохијски хор под управом диригента Виолете Фатејеве.

После отпуста Архипастир је предводио литију у којој је учествовало мноштво људи са иконама и моштима јасеновачких мученика до места изградње новог храма Казанске иконе Пресвете Богородице. Тренутно се старешина и парохијани казанске парохије спремају за изградњу новог црквеног објекта који ће се налазити поред Кумакских висина.

Завршен је идејни пројекат храма и парохијске зграде, у току је прибављање документације за доделу локације. Главни престо новог храма биће посвећен Мајци Божјој и Њеној Казанској икони, а планирана је изградња олтара у част Светих јасеновачких новомученика који су помињани на богослужењу.

На месту будућег храма свештенослужитељи су служили молебан за почетак доброг дела и по устаљеној традицији чин благослова и ломљења славског колача. Сваки парохијанин је могао да понесе парче тог освећеног хлеба заливеног вином.

Епископ орски и гајски г. Иринеј је честитао старешини, свештенослужитељима и парохијанима празник и почетак радова на изградњи. -Не можемо да схватимо људе који себе називају Христовим следбеницима и у име Бога убијају друге хришћане. Или једни страдају за Христа или други у Његово име чине злочине? Знамо да је Бог на страни прогањаних, и у овом случају – на страни православних хришћана који су убијени у Јасеновцу. Није могуће схватити зашто Римска црква покреће питање канонизације људи који су давали благослов за ова убиства. Зар треба да се угледамо на њих?, запитао је Владика и захвалио парохијанима на томе што се у парохији одвија рад на објављивању података о Новомученицима јасеновачким – донета је честица моштију тих светитеља из Пакрачко-славонске епархије Српске Цркве, у току је изложба „Бесмртни“, преводе се богослужбени текстови са српског на црквенословенски језик.

Владика је обећао помоћ у изградњи и замолио је људе да преузму на себе молитвени подвиг: -Ово место ће сведочити о пријатељству Русије и Србије, људи ће се сећати Новомученика и храм ће подсећати на крваве битке које су се овде одвијале после 1917. године. Данас се овде налазе капела и мали крст у сећање на њих, а у новом храму ће се узносити молитве за упокојење свих невино пострадалих. Нека вас Бог благослови!

После трпезе на свежем ваздуху испред храма је одржан празнични концерт у којем су учествовали професори и ученици школе веронауке, а слушаоци су могли да се упознају са српским народним песмама. 

Извор: Епархија славонска