Прослава Светог Николе у Блектауну

Већ је постало уобичајено да се храмовна слава прославља Недељом из простог разлога што људи тога дана празнују и што могу одвојити време и доћи на славу.

Тако и ове године Светог оца Николаја прослависмо у Недељу 21. децембра 2008. године. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј,а саслуживали су протојереј-ставрофор Ненад Ђурашиновић и ђакон Бранко Босанчић. За чин Литије стигао је и протојереј-ставрофор Никола Билић.

Већина верних се причестила на Светој Литургији што је знак здравог језгра ове парохијске заједнице. Домаћини славе били су Милунче и Анђелка Јанковић, а за следећу годину славу је примио Томислав Синђелић.

Преосвећени Владика је у својој проповеди истакао присуство Светог оца Николаја честитајући свима славу јер сви славимо Светог о Николаја, пошто тога дана идемо славарима у госте којих је заиста много и највише у православном хришћанском свету. Владика је слушајући духовне песме подсетио на Светог Владику Николаја српског и Његово присуство као и снагу и значај богомољачког покрета.

У парохијској сали припремљена је славска трпеза као продужетак литургијског сабрања, где смо се послужили захваљујући труду кола српских сестара ове ЦШО. У поздравним обраћањима прота Ненад је поздравио Епископа Иринеја, свештенство, делегате и народ. Председник ЦШО Бошко Аранбашић је такође поздравио и захвалио Епископу Иринеју као и свим гостима. Анђелка Јанковић је поздравила госте у име домаћина славе.

Пошто овога пута нисмо имали наступе фолклора отворили смо духовну трибину, на којој је наш Владика одговарао на постављена питања. Наш народ интересује здравље нашег Светог Патријарха и стање у нашој Светој Цркви.

Протојереј-ставрофор Ненад Ђурашиновић