Прослава Светог Саве у Аранђеловцу

Прослава Светог Саве у Аранђеловцу
Прослава Светог Саве у Аранђеловцу
Прослава Светог Саве у Аранђеловцу
Прослава Светог Саве у Аранђеловцу

Наша света Црква прославила је спомен на највећег Србина који је икада ходио овом земљом. Прославља спомен на светитеља коме је од царске порфире, престола, овоземаљске власти, блага овога света и свих почасти и раскоши које нуди живот на двору, милија била келија, молитва и живот у манастиру. Тај горостас од светитеља, најсветлија тачка наше историје јесте први Архиепископ српски, просветитељ и учитељ Свети Сава. Колика је улога овог светитеља показује и то да свака школа данас прославља њега као свог заштитника.

У храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу служена је света Литургија. Евхаристијском сабрању и свесрдним молитвама усмереним Господу Богу присуствовао је и велики број деце и верника који су својим доласком увеличали овај велики дан. На светој Литургији прочитана је светосавска посланица Његовог Преосвештенства г. Јована. Епископ Јован нам кроз своју посланицу поручује да узор нашем Хришћанском животу треба да буде управо живот нашег Светог Саве. Подсећа нас још да: “Нико не може живети наш хришћански живот осим нас, нико и ништа нас не може учинити живим, нико осим Христа и Јеванђеља, Вере, Наде и Љубави, Цркве и Хришћанских врлина.” Морамо настојати да останемо на путу Светосавља, на путу Христовом који је сам “Пут, истина и живот” (Јован 14, 6).

После Литургије су преломљени славски колачи, уследио је рецитаторски програм. Деца су као и сваке године рецитовала песмице посвећене Светом Сави и као знак захвалности и награду за труд су добили светосавске пакетиће. У свим основним и средњим школама на данашњи дан је пререзан славски колач и обележен је празник светитеља најзаслужнијег за процват и напредак просвете.

Извор: Епархија шумадијска