Прослава Светог Саве у Билећи

Прослава Светог Саве у Билећи
Прослава Светог Саве у Билећи
Прослава Светог Саве у Билећи
Прослава Светог Саве у Билећи

Општина Билећа свечано је прославила свог заштитника и крсну славу Светог Саву. Празник је сабрао велики број грађана Билеће којима је владика Григорије упутио поруку мира и апеловао на престанак свађа и раздора у овој Општини.

Сунчан дан био је као поручен за свечано прослављање дана општине и крсне славе Светог Саве. Неколико стотина верника окупило се у храму Светог Саве и испред њега како би присуствовали Литургији, коју је предводио Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством. Након тога формирана је литија у којој су учествовали црквени великодостојници, представници општине, оружаних снага БиХ, спортисти и бројни грађани Билеће.

Након литије, пред окупљеним грађанима бесједио је владика Григорије, при чему је отворио питање о актуелној ситацији у Билећии подјелама које су последњих мјесеци веома изражене у овом малом мјесту.

Атмосфера у којој су окупљени мирно и достојанствено слушали поруку мира, али и покуду упућену њима, била је оно право и боље лице које становници овог места посједују. Тако да је слика јединствености и окупљености, око заједничког празника изгледала искрено и сложно.

Владика их је тако подсјетио на највећу особину и чудо које је чинио Свети Сава – мирио је завађену браћу, што је неопходан подсјетник за Билећане. -Неки дан сам био у Бањалуци са неким мојим владикама, па ми један рече: Шта је то с вама Херцеговцима, да ли сте полуђели’? Ви сте некад били образац и образ цјелог српског народа, а сад само гледамо на телевизији како се тучете и свађате. Ја морам да признам да сам ја био јако тужан, поготово што знам да овај народ као што сте ви данас не заслужује такву слику о себи. Јер оно што данас видимо овде је она Билећи Светог Саве, Билеће која има образа, части, достојанства и она која стоји пред Светим Савом и не стиди се, рекао је Владика.

Подсјетио је тако и на политичке свађе, убиства и хапшења, рекавши да свакоме ко иде тим путем указујемо на погубност тог чина. -Па онда та несрећна убиства, па хапшења, туга. Нека мајка тугује шта јој син труне у земљи, а друга шта јој син труне у затвору. Због чега? Ни због чега. За шта? Низашта. За хартију, за папир, за новац који данас јесте, а сутра није, а души нико не може да надомјести тугу, жалост и несрећу, рекао је Владика захумско-херцеговачки и приморски.

Начелник Билећког Миљан Алексић, честитао је суграђанима празник подсјетивши на значај прослављања дана Светог Саве. -Увек са посебним осјећајем улазим у ову нашу свету цркву која носи име нашег најдуховнијег оца, нашег заштитника чији благослов јуче обасјава наша срца, сабира нас и оснажује љубављу и добротом. Храм је овај орјентир и нашег града, а ово двориште освећено је молитвом Светог Саве, било је и биће наша духовна утјеха. Слава теби Христе Боже, надо наша. Слава теби Свети Саво. Срећан нам празник, господа хришћанска, поручио је начелник.

Након тога грађани су остали окупљени међусобно разговарајући и дружећи се уз кувано вино, што би требала бити чешћа слика у овом граду. Остаје нада да ће енергија са данашњег окупљања пратити Билећане и у остале дане, а не само једном годишње.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка