Прослава Светог Саве у Епархији зворничко-тузланској

Прослава Светог Саве у Епархији зворничко-тузланској
Прослава Светог Саве у Епархији зворничко-тузланској
Прослава Светог Саве у Епархији зворничко-тузланској
Прослава Светог Саве у Епархији зворничко-тузланској

Бијељина - Светосавска омладинска заједница Епархије зворничко-тузланске је у оквиру Светосавских свечаности, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, 26. јнуара 2014. године организовала Светосавски концерт Слободана Тркуље Музика 15 инструмената.

Велика сала Центра за културу у Бијељини била је мала да прими све који су жељели да уживају у музици српског мултиинструменталисте, композитора и пјевача грленог и византијског стила. У трочасовној музичкој представи, каква се ријетко среће на овим просторима, низале су се композиције са компакт диска ‚‚Краљевство Балканополис”, али и композиције које је Слободан намјенски радио поводом обиљежавања 1700 година Миланског едикта. По сопственом признању после концерта, те вечери бијељинска публика је имала прилику и да гледа како умјетник ствара музику на сцени, јер је инспирисан цјелокупним амбијентом одсвирао неколико композиција које су према његовим ријечима биле ‚‚чиста импровизација”.

Сви они који су на вријеме обезбиједили улазницу за синоћни концерт, имали су прилику да буду дио једне незаборавне вечери, вечери која је показала да музика не познаје разлике, него, напротив, да је музика та која нас спаја и уједињује. Инспирисан традицијом Србије, али и Балкана,  Тркуља ствара музику, облачећи је у ново, модерно рухо. И заиста, мало ко је могао да остане равнодушан, јер његова музика која ‚‚ комуницира на нивоу емоција, не неком прајезику, Божијем језику, блиском сваком људском бићу” ствара једну дивну интеракцију између умјетника и публике.

Бијељина - Прослава Светог Саве, духовног покровитеља наших школа и просветних завода, прослављен је у свим основним и средњим школама и високошколским заводима Епархије зворничко-тузланске. У дијелу Епархије у Федерацији БиХ, прослава Светог Саве одржана је у светим храмовима.

У бијељинском Центру за високо образовање било је свечано и радосно. Домаћини светосавског славља у Центру били су декани Педагошког факултета и Факултета пословне економије. У 12 часова у здање Центра стигао је Преосвећени Владика зворничко-тузлански г. Хризостом који је у холу Педагошког факулета благословио славско кољиво и прелеомио славски колач. Домаћине је поздравио пригодном бесједом:

Поштована господо декани, професори, доценти, асистенти и студенти, даме и господо, дозволите, да Вас на почетку овог Нашег обраћања срдачно поздравим и пожелим Вам срећну крсну славу Светога оца нашег Саву – Савиндан. Нека Бог молитвама Светог Саве благослови ваш рад, ваш Универзитет, а посебно ваша два факултета овдје у Бијељини: Педагошки и Економски. Такође, желим Вам срећну и благословену Нову 2014. годину молећи се Богу и Светом Сави за ваше добро здравље, срећу и научни напредак.

Ево нас у дану успомене Светог Саве – Савиндану. Вјерујем да нема човјека Србина а да није чуо за Светог Саву, нашег Првог архиепископа, истинског просветитеља и учитеља народног, оснивача самосталне (аутокефалне) Цркве, миротворца, али и великог педагога и мудрог економа Али, ми њега прије свега славимо због његовог светог и врлинског живота, због тога што је он Свети, а потом и због његових светих и историјских дјела која је учинио за српски народ и нашу Српску Православну Цркву.

Поменусмо Светог Саву као нашег великог педагога и и мудрог економа повјерене му благодати! То истичемо како би ви који се бавите педагогијом и економијом што боље разумјели Светог Саву и разлоге зашто га обељежавате као своју крсну славу.

Свети Сава је примарно био педагог. Кад то кажем онда сагледавам Светог Саву како преузе наш народ 1219. године, и како он као педагог дијете узе нас за руку, и изведе нас из мрака средовијековне заосталости и уведе нас у златни период историје српског народа. Свети Сава изведе српски народ на пут просвијећености, на пут познања Истине која је откривена и дата у Христу Исусу, који је за себе рекао ''Ја сам пут, истина и живот''! Свети Сава нам је показао тај пут. Он нас је извео на тај пут којим ми ево непрестано осам вијекова идемо.
До Светог Саве имали смо само тројицу Епископа (владика) и то Грка у Липљану, Расу и Пећи, али нити су они разумјели наше претке, нити су наши преци њих разумјели. Рекао бих и више од тога, да нас они као варварски народ, како су нас у то вријеме и Грци и латини називали, који је ушао у њихову империју, нисмо били добродошли. Ми смо били варварски тривали, тако су нас звали, и тако су се и односили према нама, а што је увелико допринијело нашем историјском и културолошком заостајању у односу на  Грке и латине тог времена. То је највише засметало младом принцу Растку Немањићу, монаху Сави, те он узе на себе велику и историјску обавезу и одговорност да нас изведе из тог и таквог стања и да нас учини народом хришћанске цивилизације и културе. То је била педагошка улога Светог Саве.

Друга његова велика улога била је у мудром управљању Српском Црквом, али и српском средњовјековном државом Рашком и другим средњовјековним државама у којима је живио српски народ и то у Босни, Зети, Захумљу, Травунији, Паганији и Диоклији. Претпостављам да сте сви чули Христову причу о талантима. Наиме, у тој причи поента је у томе да човјек домаћин прије одласка на далеки пут дозива своје слуге и даје им таланте (сребрене новце) да са њима раде, односно тргују и зарађују. Знајући добро способност савкога од њих једноме даде пет таланата, другоме два, а трећем један талант. Након извјесног времена човјек домаћин долази са далеког пута и позива слуге своје да положе рачуне за примљене таланте. Онај први што је добио пет таланата дође и донесе још пет зарађених, тако и онај други донесе још два зарађена таланта, док онај трећи који је примио један таланат дође и са гнушањем рече човјеку домаћину: Господару, знао сам да си тврд човјек; да жањеш гдје нијеси сијао и купиш гдје нијеси вијао, па се побојах и отидох те сакрих твој таланат у земљу и ево ти твоје! На ове и овакве ријечи човјек домаћин реагује на начин да прекорава свога незахвалног слугу, али и додаје: Узмите од њега таланат и дајте онима који имају, а њега као ''незахвалног слугу баците у таму најкрајњу''.

Свети Сава је примио пуноћу таланата од Бога и радећи са њима као мудри и добри слуга Божији умножио их је и због тога је био похваљен ријечима: ''Добри и вјерни слуго! У маломе си био вјеран, над многим ћу те поставити!'' Да, управо тако, Свети Сава је као добри и вијерни економ Божанских добара показао нама пут и начин како ми као српски народ морамо живјети и радити, а то је да све од Бога и родитеља примљено и наслијеђено добро сачувамо и умножимо многоструко – дупло, али и да знања која примамо и добијамо умножимо на општу корист свога рода, своје отаџбине! И то нам је показао Свети Сава. Он не само да је мудро радио и старао се за своју Цркву и Отаџбину, већ је и више од тога: дао себе самога за ту исту Цркву и отаџбину.

Уистину је велики и величанствен примјер Светог Саве од кога се увијек учимо и на кога би се требали угледати, али сигурно и примјер којега неки не прихватају и одбацују као и онај трећи слуга који да би оправдао своју лијеност и незахвалност, односи се непримјерено према своме господару.   

Подсјећајући вас на ове двије узвишене службе Светог Саве као педагога свога народа и мудрог економа благодатних добара, још једанпут све вас поздрављам и захваљујем на позиву, гостопримству и стрпљењу. Срећна вам крсна слава Свети Сава.

Бијељина - У Бијељини, као и у цијелој Семберији и Епархији зворничко-тузланској, прослава Светог Саве почела је већ у недјељу, 25. јануара. На сам дан успомене овог нашег светитеља и просветитеља, централна прослава одржана је у храму Светог Георгија у Бијељини, где је свету архијерејску литургију служио је владика Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Цвике Мојића и Љубе Богдановића, протојереја Зорана Петровића и Жике Мићановића, протођакона Славољуба Милошевића и ђакона Богдана Стјепановића. У току свете Литургије старјешина храма Светог Георгија и архијерејски намјесник бијељински протојереј-ставрофор Љубо Богдановић прочитао је Светосавску посланицу Владике Хризостома, а после Литургије дјеца су предвођена протојерејем Жиком Мићановићем одржала малу духовну академију рецитовањем пјесама и текстова о Светом Сави. Уочи Светог Саве, празнично вечерње са петохљебницом у манастиру Светог Василија Острошког у Бијељини служио је владика Хризостом, а саслуживали су му протосинђел Петар, намјесник манастира, и ђакон Богдан Стјепановић.

Бијељина - У Центру за културу ''Семберија'' у Бијељини 25. јануара 2014. године са почетком у 18 часова одржана Светосавска академија у организацији Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко-тузланске из Бијељине и Центра за културу. На Светосавској академији учествовали су ученици ОШ ''Кнез Иво'', Хор цркве Светог Георгија, студенти Правног факултета и други. На самом почетку, Академију је благословио Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, а Светосавску бесједу произнио је архимандрит Јефрем Савин, настојатељ манастира Светог Николаја у етно - селу Станишић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска