Прослава Светог Саве у Љубљани

Прослава Светог Саве у Љубљани
Прослава Светог Саве у Љубљани
Прослава Светог Саве у Љубљани
Прослава Светог Саве у Љубљани

У недељу, 26. Јануара 2014. године, у Љубљани је свечано прослављен празник Светога Саве Првог Архиепископа и Просветитеља српског. Свету архијерејску Литургију у храму Светих Кирила и Методија служио је Митрополит загребачко-љубљански г. Јован уз саслужење протојереја-ставрофора Милана Дудуковића, архијерејског намесника љубљанског, протојереја-ставрофора Душка Спасојевића, архијерејског намесника загребачког, јереја Александра Обрадовића и јереја Дејана Мандића, пароха љубљанских, и ђакона Зорана Радића, службеника ЕУО-а.

У својој беседи митрополит Јован је говорио о подвижничком и просветитељском животу Светога Саве. Митрополит је поздравио високе госте, амбасадора Србије г. Александра Радовановића и представнике Римокатоличке цркве монсињора Антона Ројца, проф. Богдана Доленца, жупника Драгана Адама, г. Силвестера Габершчек, из Евангелистичке цркве г. Андреја Питако, из Русије г. Јурија Агешева и г. Игора Смикова, и захвалио им се на учешћу у Светосавској прослави. Гости из Русије донели су мироточиву икону Светог цара Николаја II Романова која ће боравити у храму до среде.

После свете архијерејске Литургије освећено је славско жито и преломљен славски колач. У сали Црквене општине Љубљана припремљено је послужење за присутне узванике.

Прослава Светог Саве настављена је у поподневним часовима у сали парохијског дома где је одржана Светосавска академија. На овогодишњој светосавској академији присутан је био и Митрополит загребачко-љубљански г. Јован, свештенство из Цеља и Загреба, као и представници српске Амбасаде у Словенији. После Светосавске химне коју су отпевала деца полазници веронауке, отац Александар Обрадовић, старешина храма, поздравио је све присутне госте и представио им овогодишње извођаче Светосавског програма.

На одушевљење свих ове године прославу су својим доласком увеличали ученици Српске православне гимназије Кантакузина Катарина Бранковић које је представио протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Гимназије. У свом програму шеснаест ђака Гимназије извели су пригодан културно-уметнички програм везан за позната дела Иве Андрића и Стевана Сремца. По завршеним представама ђака Гимназије, културно-уметничко друштво „Младост“ из Љубљане извело је неколико народних кола из разних делова Србије. На задовољство свих, сала Парохијског дома била је мала да прими све вернике који су се скупили да заједнички прославе Светог Саву, највећег српског светитеља и устројитеља наше Цркве, државе и школе. По завршеној академије присутној деци подељени су пригодни поклони.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска