Прослава Светог Саве у Новом Каленићу

Прослава Светог Саве у Новом Каленићу
Прослава Светог Саве у Новом Каленићу
Прослава Светог Саве у Новом Каленићу
Прослава Светог Саве у Новом Каленићу

Прославом Светог Саве у манастиру Нови Каленић код Канбере започето је обележавање великих јубилеја - 800 година самосталности Српске Православне Цркве и 70 година од организованог црквеног живота у Аустралији и Новом Зеланду. 

-Срећан и благословен је дан у који смо се окупили у овој светосавској светињи где се спасава наш народ и где је пре 70 година упаљено кандило светосавске вере. Обележавајући велики јубилеј - осам векова самосталности наше Цркве коју је издејствовао Свети Сава, славимо јединство Светосавске Цркве. Последња пансрпска институција јесте наша света Црква, која сабира наш народ око једине Истине коју је Свети Сава утврдио у нашем народу - Истине Богочовека Христа. Ту Истину и ми данас проповедамо, поручио је владика Силуан који је служио свету архијерејску Литургију уз саслуживање свештеника и ђакона сиднејског намесништва.

Прислуживали су многобројни чтечеви којима су придодати и новорукопроизведени чтеци Синиша Гавранов и Горан Цибула. Након свечане литије уследило је ломљење славског колача. Домаћини славе ове године били су г. Горан и гђа Мила Ћулибрк са сином Душаном, а да буде домаћин славе идуће године прихватио је г. Бранко Ковачевић из Мелбурна.

Будући да је у претходном периоду урађено заиста много на обнови манастира, прлсава празника била је прилика да се истакну они који су уложили труд и рад и посведочили своју љубав према Мајци Цркви. Орденом Светог Саве другог степена одликован је г. Ратко Миличевић, а осталим прегаоцима уручене су иконе и архијерејске грамате.

Наглашавајући значај свих, који су трудом радом и залагањем на било који начин помогли и помажу манастир, Епископ је посебно захвалио протојереју-ставрофору Ђури Ђурђевићу који је предводио радове на обнови и који је организатор Светосавског омладинског фестивала. 

Истичући значај Светог Саве и величину његовог дела, Епископ је поздравном беседом отворио 38. Светосавски омладински фестивал, после чега је уследило послужење и културно-уметнички програм.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска