Прослава Светог Саве у Обреновцу

Прослава Светог Саве у Обреновцу
Прослава Светог Саве у Обреновцу
Прослава Светог Саве у Обреновцу
Прослава Светог Саве у Обреновцу

Литургијским сабрањем у обреновачкој цркви, започело је молитвено прослављање Светог Саве, првог српског Архиепископа. Свету Литургију у храму препуном деце служио је протојереј-ставрофор Дарко Павловић, уз саслужење протојереја Гордона Василића и јереја Томислава Алимпића.

По завршетку Литургије, одржан је традиционални рецитал деце предшколског и основношколског узраста, а сви учесници су награђени поклон пакетићима. У свим обреновачким предшколским, основношколским и средњешколским установама, обреновачки свештеници су осветили славска жита и преломили славске колаче.

Круна прослављања Светог Саве свакако је Светосавска академија, коју су ове године, са почетком у 18 часова, припремили Црквена општина Обреновац, Пољопривредно-хемијска школа, Основна школа “Јован Јовановић Змај” и Спортско-културни центар “Обреновац”. Академија је отворена химном Светом Сави, а потом је обреновачки свештеник Немања Павловић произнео светосавску беседу. Ученици су извели веома леп драмски програм о животу Светог Саве. Музичке композиције извели су: хор Основне школе Јован Јовановић Змај, Дечји црквени хор ”Ваведење Пресвете Богородице”, октет “Василије”, основан пре месец дана коме је ово први наступ, и гост вечери, наш познати фрулаш Бора Дугић са пратњом, чији је наступ одушевио све присутне.

Велику радост приредили су нам својим доласком и присуством на Академији Преосвећени Епископ Ваљевски Милутин и архимандрит Петар, као и амбасадор Велике Британије у Србији, Његова Екселенција г. Мајкл Девенпорт.

Међу присутним гостима били су представници локалне самоуправе, на челу са Председником градске Општине г. Мирославом Чучковићем, представници школства, здравства и велики број деце и родитеља, тако да је велика сала обреновачког спортско-културног центра била испуњена до последњег места.

У навечерје празника Светог Саве, обреновачки СОЗ је по први пут прославио своју крсну славу. По завршетку празничне вечерње службе, коју су служили протонамесници Слободан Илић и Александар Вучај и јереј Томислав Алимпић, сви чланови заједнице су разломили славски колач. У врло свечаном и дирљивом тренутку, поздравио их је и честитао им славу у име обреновачког свештенства протонамесник Александар Вучај.

У ранохришћанском духу, онако како су желели светосавци, славље је настављено трпезом љубави, са даровима и храном коју су они сами спремили и донели, и заједнички поделили са свим гостима. У љубави, посебно издвајамо чланове ваљевског СОЗ-а који су били наши најдражи гости, који су учинили подвиг да по врло лошем времену дођу у Обреновац и заједно са нама прославе нашу заједничку славу. Испред ваљевског СОЗ-а, славу нам је честитао брат Радован Марковић пригодном беседом, а Дарко Јовановић, координатор обреновачке заједнице, топлим речима је заблагодарио њиховој љубави и даровима.

Извор: crkvauobrenovcu.rs