Прослава Светог Саве у Шумадији

Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији

У Младеновцу одржана манифестација Традицијом у сусрет Светом Сави. Светосавска свита у Аранђеловцу. Активно учешће ученика у Литургијском сабрању и академији у Лазаревцу. Архијерејска Литургија у Саборном храму у Крагујевцу.

Младеновац - У петак, 24. јануара 2014. године, Епископ шумадијски и администратор жички г. Јован био је у посети Предшколској установи „Јелица Обрадовић“ у Младеновцу и присуствовао манифестацији „Традицијом у сусрет Светом Сави“. Владика Јован већ десет година чини посебну част овој васпитно-образовној установи и редовно се одазива на ову манифестацију, која се традиционално организује поводом Савиндана.

Владика је преломио славски колач уз саслужење архијерејског заменика Епархије жичке протојереја-ставрофора Љубинка Костића, архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и протојереја-ставрофора Живорада Марића, пензионисаног младеновачког свештеника. У својој беседи Епископ Јован је подсетио на важност примера Светог Саве у образовању и васпитању младих нараштаја, рекавши да је дечја душа као восак који су одрасли дужни да обликују према примеру највећег и најзначајнијег детета нашег народа – Светог Саве. Владика је присуствовао и дечијој приредби, а обишао је штандове на којима су деца приказала старе занате, оруђа и кулинарске специјалитете старе српске кухиње.

Аранђеловац - У суботу, 25. jануара са почетком у 17 часова, ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца је већ седми пут на посебан начин прославила свесрпску славу, Светог Саву. Сви ученици и запослени у школи организовали су Светосавску свиту, јединствену манифестацију - поворку костимираних ученика, на чијем је челу била кочија са ученицима који су представљали Светог Саву, Стефана Немању и његову супругу Ану.

Већ други пут Свити је присуствовао и Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован са свештенством орашачког намесништва. Владика је са директором школе г. Зораном Радовановићем био у кочији која је предводила ову велелепну колону осветљену бакљама, ношених од стране ученика. Праћена од великог броја Аранђеловчана, по снегу који је лагано падао, Свита је прошла читавом главном улицом до парка Буковичке бање, где је на Отвореној сцени одржана приредба која је за тему имала националност и традиционалност нашег народа.

На почетку програма на отвореној сцени владика Јован се обратио ученицима и наставницима, пожелевши свима срећну славу и нагласивши да се људи рађају за једно време и за један народ, али да постоје и људи који се роде за сва времена и за све народе, као што је то управо наш Свети Сава.

У програму је учествовало свих 450 ученика школе, који су нам кроз програм истакли своје поруке: Шетамо јер не желимо да стојимо у месту. Осврћемо се на прошлост јер не желимо да изгубимо будућност. Хоћемо живот у вечности - следимо пут Светога Саве.

Светосавска свита се традицијално одржава уз помоћ и подршку Општине Аранђеловац, Коњичког клуба из Аранђеловца и удружења Свибор из Београда.

Лазаревац - У понедељак, 27. јануара 2014. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. И ове године мноштво ученика основних и средњих школа у Лазаревцу потврдило је да се Свети Сава на прави начин вратио међу своје сународнике и да је њихов омиљени заштитник. Велики број ђака се, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестио. На крају Литургије мноштво ученика и верника, заједно са свештенством храма, учествовало је у ломљењу славског колача. Ако смо се некада запитали који су резултати увођења верске наставе у наше школе, сада смо сведоци ових резултата, који се огледају у активном учешћу ученика у Литургијском сабрању. Литургијско славље се потом из храма пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, ломили славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског просветитеља.

У Центру за културу у Лазаревцу традиционално је организована свечана Светосавска академија. До сада је сваке године једна од школа са територије наше општине припремала свечану академију у част школске славе. Ове године концепција прославе је промењена, па је поред ОШ „Рудовци“ из Рудоваца, којој је припала част да организује академију, учешће у организацији узео и црквени хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, као и лазаревачко позориште ПУЛС театар. Програм академије осмишљаван је под будним оком директорке ПУЛС театра гђице Иване Недељковић. У име свештенства Колубарско-посавског намесништва на самом почетку прославе присутнима се поздравним говором обратио свештеник Владимир Стојковић. Сарадња цркве, школе и позоришта у Лазаревцу као и присуство великог броја публике, учинило је ову академију најсвечанијом до сада.

Већ другу годину за редом учешће у програму узели су и вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су у току првог полугодишта организовали ликовни наградни конкурс за ученика верске наставе под називом „Лик  Светога Саве“. Поклоне награђеним ученицима доделио је свештеник Влада Димитријевић, координатор за верску наставу Колубарско-посавског намесништва. Ликовне радове који су ушли у ужи избор наградног конкурса посетиоци су могли да посете у изложбеном простору галерије Симонида, у Центру за културу у Лазаревцу. Овом приликом најављено је и отварање школе иконописа у парохијском дому у Лазаревцу.

Крагујевац - Свети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа, од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован на дан Светог Саве српског служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделио је многобројни верни народа са децом.

Светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована прочитао јереј Душан Мучибабић.

Епископ Јован је преловио славски колач, а Дечји хор Саборне цркве отпојао неколико пригодних песама. Изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

У поподневним часовима Епископ шумадијски је обишао више крагујевачки основних и средњих школа где је преломио славске колаче.

Извор: Епархија шумадијска

Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији
Прослава Светог Саве у Шумадији