Прослава Светог Саве у Вашингтону

Прослава Светог Саве у Вашингтону
Прослава Светог Саве у Вашингтону
Прослава Светог Саве у Вашингтону
Прослава Светог Саве у Вашингтону

Прошлог викенда, 2. и 3. фебруара 2019. године, српска православна црква Светог Луке у Вашингтону свечаном академијом прославила је дан Светог Саве.

Било је то вече које су сви са великим нестрпљењем ишчекивали. Ове године догађај је додатно увеличан присуством високих званица: Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја и Њихових Краљевских Височанстава престолонаследника Александра и принцезе Катарине Карађорђевић.

Посета краљевског пара се полако претвара у традицију, с обзиром да су вашингтонски парохијани претходни пут били у прилици да их угосте прошле године, такође у фебруару. Међу високим званичницима били су и амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Ђерђ Матковић са супругом, краљевски ађутант г. Бранко Терзић, г. Обрад Кесић као специјални представник Републике Српске, г. Милан Вишњић и други.

После свечаног уласка гостију, молитве и државних химни, домаћин догађаја отац др Василије Вранић, парох српске цркве у Вашингтону, срдачно је поздравио све присутне. Он је подсетио да српска заједница у Вашингтону и није тако мала, јер има велико срце које је одолело многим тешкоћама у претходној години.

Престолонаследник Александар је нагласио колико је поносан на прогрес који је српска црква Светог Луке направила у протеклих годину дана од њихове последње посете. -Велико нам је задовољство што смо поново овде. Погледајте колико је људи дошло да подржи ову манифестацију. И поновићу опет да смо изузетно поносни на оца Василија и попадију Јелену за све напредке којима смо посведочили за само годину дана. Сви знамо да није нимало лако изградити цркву и заједницу и због тога смо изузетно поносни на вас, рекао је принц Александар.

За богат културно-уметнички програм постарали су се српско певачко друштво Лира, фолклорни ансамбл Прело, српски културни центар Опанчићи, камерни ансамбл Србијана, дечји хор и дечја фолклорна група који су се веома вредно припремали за наступ на радост свих присутних.

Вече је приведено крају на симболичан начин, традиционалним Краљевим колом на чијем челу је био управо престолонаследник Александар.

С обзиром да је Свети Сава превасходно заштитник образовања и ђака, ученици Српске школе Никола Тесла су припремили колаж литерарних и цртаних радова на тему Свети Сава, који је био изложен и посебно најављен у оквиру академије.

Краљевски пар је наредног јутра са парохијанима присуствовао светој Литургији служеној у цркви Светог Луке у Потомку, после које је имао задовољство да чује програм дечјих рецитација. Том приликом, принц Александар је свечано поклонио две књиге црквеној библиотеци. 

Бојана Андрејевић