Прослава Светог Саве у Загребу

Прослава Светог Саве у Загребу
Прослава Светог Саве у Загребу
Прослава Светог Саве у Загребу
Прослава Светог Саве у Загребу

Евхаристијским сабрањем у капели Светог Саве, у Српској православној општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић којим је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије започела је овогодишља прослава Светог Саве у Загребу.

Митрополиту су саслуживали архимандрит Данило, јеромонах Венијамин, јеромонах Никон, протојереј-ставрофор Слободан Лалић и ђакон Бранимир Јокић. Током богослужења Митрополит је са ученицима и наставницима преломио славски колач. Митрополит Порфирије је говорио о значају Светог Саве за православни српски народ, али и шире: - Славимо данас родоначелника нашег рода, духовног родитеља свих Срба који су после њега у Христу пронашли смисао, духовну лепуту и пуноту живота. Славимо онога који је наш, српски, светитељ нашега рода, али управо као светитељ универзална личност. Славимо онога који јесте нашега рода, али у Христу и по љубави према Христу и благодати Божјој онога који је превазишао границе свога рода и простора на којима се родио. Иако припада своме роду, он кроз Христа припада читавој васељени.

Честистајући ученицима празник, Митрополит је пожелио свој дјеци да молитве Светога Саве буду уз њих и да он својим молитвама просвећује на истински и прави начин. - Јер знање без врлине јесте једна лавина и бујица која руши све пред собом, а врлина је та која обуздава и усмерава знање тако да оно буде нама на корист, али и на добро свима онима који са нама долазе у контакт, нагласио је Митрополит.

Прослава је настављена у свечаној дворани пригодним Светосавским програмом који су припремили ученици и наставници Гимназије. Сала је била препуна, а од истакнутих званица издвајамо изасланика предсједника Републике Србије г. Радослава Павловића, гђу Босу Продановић, отправницу послова Амбасаде Србије у Загребу са сарадницима, проф. др Милорада Пуповца, предсједника СНВ-а, гђу Веру Шутало испред Министарства просвјете Републике Хрватске, г. Бориса Милошевића из Министарства Управе, г. Славка Којића, наченика Управе за финансије Града Загреба са изасланством Града, г. Чедомира Вишњића, предсједника СКД Просвјета, представнике Српског привредног друштва Привредник, представнике амбасада Босне и Херцеговине и Русије у Загребу, професоре са Универзитета у Загребу Драгу Роксандића и Хрвоја Класића. Такођер, присутни су били војни аташеи Србије, Босне и Херцеговине, Русије и Аустрије у Загребу, директори Исламске гимназије г. Мевлуди Арслани и Спортске гимназије г. Слободан Матковић, режисер Дејан Аћимовић, бројно свештенство и монаштво.

Након Митрополитовог поздрава добродошлице, прочитано је писмо предсједника Републике Хрватске г. Иве Јосиповића у коме је пожелио ученицима да у себи сачувају драгоцјена пријатељства и сјећања: Ваша школа свједочи да традицију треба чувати. И да је чување националне и вјерске посебности у слободном демократском друштву вриједност. Оба идентитета која име ваше школе обећава чувати – нацинални српски и вјерски православни дио су хрватског културног идентитета.  Желим вам да у овој школи научите градити самопоуздање. Његујте Добро.

Потом се обратио изасланик предсједника Републике Србије г. Радослав Павловић који је инспиративно говорио о родоначелнику лозе Немањића, Стефану Немањи, његовој личности, државничкој визији, вјерском опредељењу: - Његов живот је проткан тешкоћама, непрекидном борбом, али и украшен врхунским светитељским врлинама. Поуке и поруке Стефана Немање препознајемо као сопствено завештање, чувамо себе и унапређујемо систем вриједности у коме идеје поштовања и толеранције, јединства и саборности своје извориште имају у његовој мисли.

У име Министарства просвјете поздраве и поруке је пренела гђа Вера Шутало присјећајући се периода прије десет година када се рађала идеја о оснивању српске гимназије у Загребу.

Услиједила је интересантна и маштовита Светосавска академија коју су припремили ученици и наставници Гимназије. Светосавску химну је отпјевао гимназијски женски хор Ђулићи. Овогодишња тема академије је била свјетлост, а као инспирација послужили су текстови Светог Писма, Платонове Државе, Вера образованих људи Св. Николаја Жичког, Дантеова Божанствена комедија, Његошева Луча микрокозма, Шекспирово дјело Ромео и Јулија, цитати Николе Тесле и богослужбена пјесма Свјетлости Тиха. Догађај су забиљежиле камере Хрватске радиотелевизије.

Кроз учионице, холове и ходнике презентовани су радови ученика и изложба икона академског сликара Недељка Тинтора, бившег гимназијског професора. Припремљено је славско послужење за узванике и госте.

Свечано је било и у Светопреображенском храму у Загребу гдје је Литургију служило загребачко свештенство. Дјеца су рецитовала припремљене и увјежбане светосавске пјесме, свој дјеци су даровани традиционални поклони, а чланови КУД Просвјета из Загреба су извели програм српских пјесама и игара.

Истога дана, у послијеподневним часовима митрополит Порфирије је у просторијама СКД Просвјета присуствовао отворењу изложбе Иконостаси бјеловарског и грубишнопољског краја ауторке Љиљане Вукашиновић, историчарке умјетности и фотографа Јовице Дробњака. Митрополит Порфирије је преломио славски колач са домаћином прославе г. Чедомиром Вишњићем коме је честитао славу и потом истакао да се радује данас што смо се управо окупили у Просвјети на дан српског просвјетитеља, Светог Саве: - Овакве манифестације су увијек важне, али посебно у временима када се прошлост креира. Прошлост више није скуп догаћаја и чињеница које су аутентичне него се прошлост креира како би се одредила садашњост и како би се могла трасирати будућност по укусима оних у чијим рукама лежи сила и снага.

Отворење изложбе је привукло велику пажњу загребачке публике.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска