Прослава Светог Василија Острошког и Тврдошког у Херцеговини

Поводом обиљежавања четиристоте годишњице од рођења Светог Василија Тврдошког и Острошког, у сриједу 12. маја у светитељевом родном селу Мркоњићи служена је Света Архијерејска Литургија и одржан велики народни сабор на коме се окупило око 10.000 људи из Поповог поља, Љубиња, Требиња али и свих осталих херцеговачких мјеста.

Св. Литургијом началствовао је Епископ Аустралијско-новозеландски г. Иринеј (Добријевић), уз саслуживање Епископа ЗХиП Григорија и умировљеног ЗХиП Атанасија, као и бројних свештеника и свештеномонаха из наше и других Епархија СПЦ, међу којима игумана Манастира Озрен јеромонаха Данила, старjешине Саборне цркве у Београду протојереја Петра Лукића, протојереја Радивоја Панића и др.Након Св. Причешћа и завршетка Литургије, постављена је заједничка славска трпеза. За све присутне организован је и краћи културно-умјетнички програм.

У оквиру Св. Литургије обављено је и Крштење малог Василија Куштрова, чији су родитељи поријеклом из наших крајева, и који су - иако рођени у иностранству (мајка у Африци, а отац у Њемачкој), а данас живе у Енглеској - одлучили да своју љубав и приврженост према родном крају потврде управо овим Крштењем свога сина у малом, живописном селу Мркоњићи . . .

Извор: Епархија захумско-херцеговачка