Прослава Теслиног дана у Западној Аустралији

У Перту је, 10. јула 2010. по седму годину за редом у организацији Тесла Форума (www.teslaforum.com) одржана традиционална прослава Теслиног Дана. Као и претходних година, интересовање је било огромно и карте за овај престижни догађај отишле су у претпродаји још пре пар месеци!

У прелепој сали хотела Пармелиа Хилтон, домаћица ове изузетно пријатне вечери била је Јована Нешић. Прослави су присуствовали представници скоро свих значајнијих академских и професионалних организација у Западној Аустралији, као и појединци заинтересовани за рад Николе Тесле и промоцију науке и образовања међу младима у Аустралији.

Славица Димитријевић, председница Тесла Форума, се у свом говору осврнула на рад Форума у претходној години и најавила два велика пројекта за следећу годину: пројекат установљења стипендије за докторантске студије на најстаријем и најелитнијем овдашњем Универзитету Западна Аустралија (UWA), као и гостовање изложбе Музеја Никола Тесла из Београда које је предвиђено за јули 2011. у City Hall-у у Перту.

Бил Мармион, Министар за науку и иновације, Финансије, Изградњу, и Помоћник Премијера за Државне Финансије, одао је признање Тесла Форуму на досадашњем раду и нагласио значај препознавања дела Николе Тесле у аустралијској јавности.

Почасни говорник на прослави био је Његово Преосвештенство Иринеј, Епископ аустралијско-новозеландски. Присутни су са изузетним интересовањем саслушали његово надахнуто излагање о духовности Николе Тесле. Владика Иринеј је успео да на најлепши могући начин објасни позадину Теслиних размишљања, начин доношења закључака и везаност за православно схватање света и појава, као и саму Теслину мотивацију и стављање ума у службу срца за добробит човечанства. Пажња присутних током излагања била је апсолутна, једноставно сви су се осетили привилегованим што су имали прилику да чују ово инспиративно излагање!

Градоначелница Перта Лиса Скафиди је у свом излагању изразила задовољство што се Тесла Форум одлучио да поставка излозбе у јулу 2011. буде управо у пертском City Hall. Ово је врло значајно, јер је то вероватно најатрактивнија локација у Перту, па је свакако и Тесла Форум захвалан за овакву подршку од стране градске управе.

Захваљујући Тесла Форуму Перт је град у коме је одржана једна од највећих прослава 150-годишњице рођења Николе Тесле 2006. године, град где две улице носе име Тесле, и град у коме Теслине бисте украшавају два водећа универзитета (Curtin и UWA).

Више детаља на www.teslaforum.com

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска