Прослава Васкрса на Сејшелима

Прослава Васкрса на Сејшелима
Прослава Васкрса на Сејшелима
Прослава Васкрса на Сејшелима
Прослава Васкрса на Сејшелима

Православни верници на Сејшелима прославили су Васкрсење Господње у недељу, 15. априла 2012. године, на богослужењу у конференцијској сали хотела Берџаја Бо Вајон.  Свету Литургију служили су први православни свештеник Сејшела, отац Сергије (Јаношевић) и архиђакон Симеон-Петар (Нелист), александријске православне јурисдикције.

Ове године на Васкршњој Литургији присуствовало је највише верника до сада, и скоро сви су се причестили. Литургији је присуствовао амбасадор Руске Федерације на Сејшелима, Михаил Калинин, као и сејшелски, руски, украјински, грчки, српски, бугарски, етиопијски и египатски верници који живе на Сејшелима, али и један број руских туриста који Васкршње празнике проводе на овим острвима.

Отац Симеон-Петар, Британац који је радио више година на Сејшелима, архиђакон је од 2010. године. Са благословом Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа танзанијског и сејшелског Г. Димитрија, отац Симеон-Петар је дошао да саслужује у Васкршњим службама, и пренесе честитке Архиепископа верном народу на Сејшелима. Током Литургије отац је прочитао Васкршњу посланицу Папе и Патријарха александријског и целе Африке Теодора II, у којој се говори о неопходносоти мира међу религијама, посебно на Блиском истоку и у Подсахарској Африци.

Патријарх је у посланици подсетио на ширење верског фундаментализма и насиља, као и на недостатак толеранције међу различитим верским заједницама у Африци. Време је да свако схвати да једно мултикултурно друштво углавном значи и једно мултирелигијско друштво. У овом друштву није могуће постићи мир, ако не постоји мир између вера. А мир између вера не може да постоји, ако не постоји дијалог између њих, поручио је, између осталог, Патријарх у својој посланици.

После Литургије, верници су позвани да се придруже за трпезом љубави која је уприличена у хотелу Корал Странд.

отац Сергије (Јаношевић)