Прослава Васкрсења Христовог у Саборном храму Свете Тројице у Врању

 Прослава Васкрсења Христовог у Саборном храму Свете Тројице у Врању
 Прослава Васкрсења Христовог у Саборном храму Свете Тројице у Врању
 Прослава Васкрсења Христовог у Саборном храму Свете Тројице у Врању
 Прослава Васкрсења Христовог у Саборном храму Свете Тројице у Врању

Прослава највећег и најрадоснијег хришћанског празника - Васкрсења Господа нашег Исуса Христа у храму Свете Тројице у Врању отпочела је на Велику суботу у 23,30 часова читањем Канона Велике суботе. Након тога прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Дародавац живота и Источник радости - Васкрсли Господ Исус Христос је ове 2015. године Господње у храму Свете Тројице, у порти храма, на улици испред храма и докле је око досезало, сабрао више хиљада душа. Верници су чекали Благодатни огањ, који је милошћу Господњом и благословом Патријарха јерусалимског Теофила III и патријарха српског Иринеја,ове године први пут својим присуством обасјао радосна лица и устрептале душе како Врањанаца, тако и свих осталих верника Епархије врањске и целе Србије.

По доласку Благодатног огња, који је путем Београда у Врање стигао из Свете земље, и његовом преносу окупљеним верницима, одржана је свечана Литија. У наставку Богослужења служено је Васкршње јутарње и потом I Васкршња Литургија, којом је предстојао Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење врањских свештеника.

II Васкршња литургија, на дан Пасхе Господње, почела је у 9 часова. Храм Свете Тројице опет се напунио благоверним народом, међу којима су овај пут доминирали најмлађи чланови Цркве.

Након сједињења са Христом кроз свету Тајну причешћа и завршетка Богослужења, васкршња прослава настављена је у порти Саборног храма, где су вероучитељи Епархије врањске и чланови Фондације "Свети Прохор Пчињски" организовали дечије такмичење за најјаче јаје и доделу захвалница деци која су са својим родитељима учествовала у фондацијској хуманитарној акцији "Деца за децу". Поздрављајући вернике и честитајући им празник, Његово Преосвештенство Епископ Пахомије уручио је деци захвалнице, слаткише и иконице Васкрсења Христовог.

На Велики понедељак, 13. априла 2015. године, Епархију врањску посетила је група поклоника и свештеника из Верије у Грчкој, на челу са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом веријским г. Пантелејмоном.

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије дочекао је посетиоце код храма Свете Тројице у Врању. Након поклоњења у храму и размене васкршњих честитки, Епископ Пахомије угостио их је у сали Црквене општине Врање, где је приређена трпеза љубави.

У наставку, у пратњи Епископа Пахомија и свештеника Епархије врањске поклоници из Верије посетили су Свеправославни центар "Свети отац Јустин ћелијски и врањски". У родној кући аве Јустина, припадници два братска православна народа разменили су сећања и љубав коју гаје према Преподобном оцу Јустина Поповића.

Извор: Епархија врањска