Прослава Видовдана на Звездари

Прослава Видовдана на Звездари
Прослава Видовдана на Звездари
Прослава Видовдана на Звездари
Прослава Видовдана на Звездари

По благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја, у цркви светог великомученика кнеза Лазара на Звездари (ул. 21. дивизије бр. 33) у суботу 27. јуна 2015. године, са почетком у 17 часова, почиње вечерње богослужење, а у 20 часова почиње Свеноћно бденије са Светом Литургијом.

Друга Света Литургија биће служена у недељу, 28. јуна 2015. године, са почетком у 9 часова.

Свеноћним бденијем се назива свечано богослужење које се савршава у ноћи уочи великих празника, у случају Лазарице - храмовне славе и у част светога чије мошти почивају у храму, као што је случај у цркви Лазарици на Звездари. У Лазарици се налази честица светих моштију светог кнеза Лазара Косовског.

Када се говори о свеноћном бденију, сама реч "бденије" значи "будност" на коју тако често позива Господ Исус Христос у еванђељима. Свеноћно бденије води порекло из ранохришћанског периода када су први хришћани – неретко и читаву ноћ – бдели, проводећи време у молитви на гробовима мученика, у катакомбама прослављајући Васкрслог Христа. Возглас јереја при крају свеноћног бденија "Слава Теби Који си нам показао светлост!" односи се на појаву првих сунчаних зрака на истоку у свитање. У неким местима, као на пример у манастирима на Светој Гори, свеноћно бденије и до данас траје по читаву ноћ.