Прослава Видовдана у Бирмингаму

Прослава Видовдана у Бирмингаму
Прослава Видовдана у Бирмингаму
Прослава Видовдана у Бирмингаму
Прослава Видовдана у Бирмингаму

Молитвено прослављање Светог кнеза Лазара у Бирмингамској Лазарици у Великој Британији почело је на светом Литургијом, после које је одржан помен ктиторима и приложницима, војсковођама и војницима који положише своје животе за веру и отечество.

Свету Литургију и помен служио је свештеник Ненад Поповић у присуству Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског г. Доситеја и мнобројног народа. Главна прослава отпочела је у недељу, 29. јуна, светом архијерејском  Литургијом коју је слижио епископ Доситеј уз саслужење протојереја- ставрофора Милуна Костића и Горана Спајића из Лондона, протојереја-ставрофора Радмила Стокића из Дарбија, протојереја - ставрофора Жарка Недића из Бедфорда, протојереја-ставрофора Александра Илића из Халифакса и презвитера Ненада Поповића, новонареченог пароха Бирмингамског.

У својој беседи владика Доситеј је подсетио о значају Косова и Видовдана за опстанак српског народа поготову у српској дијаспори. Овом приликом је Владика подсетио на народ који је из своје љубави према Богу сазидао Бирмингамску Лазарицу а поготову захвалност треба дати дугогодишњем пароху и оснивачу ове светиње протојереју-ставрофору Миленку Зебићу, архијерејском заменику, и његовој породици.

Након опхода око храма преломљен је славски колач. Овогодишњи колачар било је Коло српских сестара из Бирмингама а за следећу годину колач је узела у име своје породице гђа Весна Давидов.

На духовној академији након светог богослужења пригодну беседу одржао је почасни конзул Србије у Ирској г. Живко Јакшић завршивши своју беседу речима " до године видимо се на Косову"! У програму су учествовали КУД Равна Гора из Бирмингама и Тромеђа из Лестера одигравши предивне сплетове народних игара из Србије.