Прослава Видовдана у Бирмингаму

Прослава Видовдана у Бирмингаму
Прослава Видовдана у Бирмингаму
Прослава Видовдана у Бирмингаму
Прослава Видовдана у Бирмингаму

У недељу Свих Светих, 26. јуна 2016. године, Бирмингамска Лазарица прославила је своју славу Светог цара Лазара Косовског и све мученике пострадале од Косовске битке до  данас.

Свету архијерејску Литургију служио је Епископ британско-скандинавски г. Доситеј уз саслужење свештеника намесништва британско-ирског. Гост овогодишње прославе био је протојереј-ставрофор хаџи Љубиша Недељковић, духовник манастира Свете Богородице Ђунишке код Алексинца.

У току свете Литургије Епископ је извршио чин хиротесије над помоћником у олтару Георгијем и увео га у чтин чтеца. Након свете Литургије, литије око храма и помена преломљен је славски колач. Домаћини за ову години били су породица Даре Скорупан из Ковентрија, а за следећу годину колач је узела породица Живомира Лукића из Бирмингама.

Славски ручак и Видовданска академија одржане су у конаку Светог кнеза Лазара. Видовданску беседу изговорио је г. Александар Рацић, доктор историјских наука из Вустера . У програму су учествовали ученици веронауке српске школе у Бирмингаму и КУД Равна Гора из Бирмингама и Лестера који су својом игром и песмом најбоље дочарали богатство српске културне баштине.

На крају програма старешина храма свештеник Ненад захвалио је свим учесницима и најавио изградњу новог и већег конака  до 2018. године када ће ова светиња прославити 50. годишњицу од освећења.