Прослава Видовдана у Норт Порту

Прослава Видовдана у Норт Порту
Прослава Видовдана у Норт Порту
Прослава Видовдана у Норт Порту
Прослава Видовдана у Норт Порту

Лета Господњег 2019. отпочели смо Видовданске свечаности служењем Свете Литургије на сам празник и на заамовној молитви се помолили за покој свих војсковођа и војника, који су положили своје животе за нашу отаџбину и крст часни, од Косова и пре Косова до данас.

Отац Александар је у видовданској беседи указао на то да Срби, као народ, с поносом носе и имају  два Завета.  То су Светосавски Завет, који нам је оставио Свети Сава,  и Косовски Завет који нам је изаткао Свети Кнез Лазар. Звет Кнеза Лазара није ништа друго него испуњење Светосавског завета, и потврда  светосавског избора небеског царства а одрицање од земљског.  На та два завета почива читава наша култура,традиција, то је један и духовни печат српског народа. Oн се испуњава у чувеним речима Св Кнеза Лазара:"земаљско је за малена царство а небеско од увек и до века". Сви наши подвизи и победе долазе преко ова два завета, и како каже Свети Владика Николај: "многи Срби-Црногорци су у време Првог Светског рата,  оставили богату Америку и отишли да бране своју отаџбину и многи се нису вратили,  положили су своје животе на бранику отаџбине.

Литургијске химне и песме отпојавао је дечији хорић. Након свете Литургије хор и фолклор "Хероина Милунка Савић",  успешно je приредиo  сплет косовских песама и народних игара, под руководством Радице Николић,  која је понела највећи терет у покретању фолклора и хора са именом "Хероина Милунка Савић", који успешно проноси светосавски и видовдански дух,  за сада,  широм Флориде.

По први пут облежићемо дане Србије у Норт Порту. До идеје је дошло прошле године,  приликом обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта и изложбе панела "Тамо далеко",  а на предлог градских власти које су нас том приликом подржале и узеле учешће у прослави.  Том приликом,  Џил Лук и Линда Јејтс,  градски  повереник (commissioner) и некадашњи мајор града,  предложиле су да сваке године можемо да имамо свој дан и обележимо стогодишњицу прокламације америчког председника Вудроа Вилсона, који је 28. јула 1918. позвао Американце да се помоле и одају почаст Србима страдалим у Велико00м рату.

Обележавање манифестације "Дани Србије" у Норт Порту,  симболично би отпочињали 28 јуна на Видивдан а завршавали би се 28 јула на стогодишњицу прокламације америчког председника Вудроа Вилсона, који је 28. јула 1918. позвао Американце да се помоле и одају почаст Србима страдалим у Великом рату. 

Ове године, централна свечаност ће се одржати 9 јула у Градској општини.

Односи Градске управе и Цркве Светог Саве у Норт Порту, у задње две године су се подигле на висок ниво. Сусрет Преосвећеног Епископа Иринеја и Џил Лук(commissioner) приликом обележавања 30 година парохије Светог Саве,  25 новембра 2018.г., још више је допринео томе да односи подигну на висок ниво и да се наша култура, историја и црква представе и приближе Градској управи Норт Порта.

Извор: Епархија источноамеричка