Прослављање Васкрса на Цетињу

На Цетињу је свечано прослављен Васкрс служењем Васкршњих Литургија у манастиру Цетињском и Влашкој Цркви, а на Васкршњи понедјељак и у Цркви на Ћипуру. Послије свих прописаних богослужења Страсне седмице (седмице пред Васкрс) прослава на сам дан Васкрса је почела у 4 часа ујутро Васкршњим Јутрењем у Цетињском манастиру у оквиру кога је одржана и традиционална Васкршња Литија свештенства и вјерног народа улицама Цетиња, до Цркве на Ћипуру и Влашке Цркве и назад до манастира. Након Јутрења у Цетињском манастиру је служена света Литургија на којој се причестио велики број вјерника, подјељена су и васкршња јаја.

Такође на Васкрс у 8 часова, служена је света Литургија и у Влашкој Цркви, којој је присуствовало мноштво родитеља са дјецом, старијих особа и свих који нису били у могућности да учествују ранијој Литургији у Цетињском манастиру. Касније поподне у Цетињском манастиру је служена Свечана Васкршња Вечерња са читањем Јеванђеља на више језика. Подјељени су и поклони присутној дјеци, који су поводом Васкрса спремили и пригодан програм рецитација и пјесама.

Истог поподнева цетињски свештеници су, у име Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, а по лијепом вишегодишњем обичају, посјетили 94-годишњег протојереја-ставрофора Михаила Газиводу, пензионисаног свештеника са Цетиња и протиницу Даницу Радусиновић, супругу покојног протојереја-ставрофора Комнена Радусиновића, некадашњег Архијерејског намјесника цетињског. Више година за највеће празнике Високопреосвећени Митрополит или цетињски свештеници посјећују ове породице.

Празновање је настављено и данас, на Васкршњи или Свијетли понедјељак, када је служена света Литургија и у Цркви на Ћипуру, дворској цркви Књаза и Краља Црне Горе Николе I Петровића у којој и почивају његове и кости краљице Милене. И на овој светој Литургији причестило се мноштво дјеце и одраслих и опет су дијељена васкршња јаја.

Свете Литургије ће се у Цетињском манастиру служити током читаве Свијетле седмице (седмице по Васкрсу).

Извор: Митрополија црногорско-приморска