Прослављен дан Митрополије аустралијско-новозеландске

Прослављен дан Митрополије аустралијско-новозеландске
Прослављен дан Митрополије аустралијско-новозеландске
Прослављен дан Митрополије аустралијско-новозеландске
Прослављен дан Митрополије аустралијско-новозеландске

У недељу, 04. септембра 2011. године, по трећи пут прослављена је епархијска слава, односно сада већ Митрополијски, а не само Епархијски дан, празник Светог Иринеја Лионског. Славље је започело Литургијски, Светом Архијерејском Литургијом у прокатедралном храму Светог Саве у Мона Вејлу. Началствовао је Владика Иринеј, а саслуживали су му свештеници свих намесништава Митрополије аустралијско-новозеландске. Пре Литургије Преосвећени Владика Иринеј рукпроизвео је у чин ипођакона господина Желимира Миловића. Литургијско славље употпунио је комбиновани хор Лазарице и прокатедралног храма Светог Саве а печат небеса огледао се у живој цркви, односно храму пуном верника, посебно деце, који су приступили Светој тајни причешћа.

Свечана прослава одржана је исте вечери у свечаној сали „Ле Монтаж“ где је Његово Преосвештенство Владика Иринеј угостио неколико стотина епархиота и високоуважених гостију, представника дипломатског кора и других православних јурисдикција.

Вечери су присуствовали Њена Екселенција Неда Малетић амбасадорка Србије у Аустралији, г. Филип Радок као представник г. Тонија Абота, лидера федералне опозиције, г-ђа Бронвин Бишоп- посланик, г-ђа Габријела Аптон- посланик, г. Чарлс Касусцели посланик, г-ђа Линда Берни посланик и представник г. Џона Робертсона лидера опозице у Новом Јужном Велсу, г. Шакует Моселман посланик, Његово Високопреосвештенство Архиепископ асутралијски Антиохијске Православне Цркве Г.Г. Павле, Високопреподобни архимандрит Кирил- архијерејски заменик Његовог Високопреосвештенства Архиепископа аустралијског васељенске патријаршије Г.Г. Стилијаноса, Високопречасни протојереј-ставрофор др Михаил Протопопов архијерејски заменик Његовог Високопреосвештенства Архиепископа аустралијско-новозеландског Митрополита сиднејског и Првојерарха Руске Заграничне Цркве Г.Г. Илариона, Њ.Е. г. Бранко Радошевић генерални конзул Републике Србије у Аустралији, Њ.Е. г. Василиос Толиос генерални конзул Републике Грчке у Аустралији, г. Морис Хана одборник, г. Виктор Макри одборник, г. Миодраг Пешић у име градоначелника града Рокдејла, г-ђа Мирела Бурда генерални представник ЈАТ еирвејза, др Тим Брук професор Аустралијског Националног Универзитета, г-дин Џејмс Шипстоун композитор и текстописац и високоважени чланови делегације Владе Републике Српске и Савеза Логораша Републике Српске. Своје честитке послали су поглавари других хришћанских цркава и заједница у Аустралији као и највиши државни функционери.

Лазарички црквени и дечији хор отпевали су химне Аустралије и Србије као и тропар Светом Иринеју Лионском а затим је Преосвећени Владика Иринеј благословио трпезу љубави.

Програм су зналачки, упоредо на српском и енглеском језику, водили господин Стефан Поповић и госпођица Вања Петровић који су овом скупу остали познати још од прошле године.

Вече је званично отворила г-ђа Габријела Аптон посланик и парламентарни секретар за питања високог образовања. Госпођа Аптон говорила је о значају српског црквено-административног уједињења на Петом континенту о којем је и те како позвана да говори јер је и сама удата за Србина те не само да познаје српску заједницу већ је на известан начин и њен вредни представник.

Након беседе г-ђе Аптон симпатије гостију покупили су најмлађи учесници програма, дечији хор из Лазарице који је извео композиције „Ајде Като“, „Јечам жела Косовка Девојка“ и „Ораховцу башто рајска“.

Затим се скупу обратила и госпођа Линда Берни као заменица лидера опозиције у Новом Јужном Велсу која је такође честитала Преосвећеном Владици, свом свештенству и свим верницима Српске Православне Цркве у Аустралији и на Новом Зеланду, како на прослави Митрополијског дана тако и на коначном црквено-административном уједињењу.

Одмах након поздравних беседа, на сцени се појавила наша највећа оперска звезда, госпођа Милијана Николић која је отпевала арију Јованке Орлеанке из истоимене опере Чајковског.

За време вечере домаћини и гости уживали су у предивном наступу господина Александра Живковића на виолончелу и госпођице Сабрие Сисетманс на акустичној готари који су извели неке староградске песме као и неке модерније композиције.

Право одушевљење изазвао је наступ једне од највећих аустралијиских џез и блуз звезда, госпођице Урсуле Јовић чији је отац Србин а мајка Абориџинка. Урсула је извела три своје песме од којих је једну чак препевала и на српски.

Праву буру одушевљења и стојеће овације Урсула је побрала када је на савршеном српском језику, анђеоским гласом, отпевала химну Светом Сави. Химну је, како сама каже, упамтила још из својих најмлађих дана када је у Дарвину учила веронауку код оца Николе Билића.

После говора господина Филипа Радока неколико композиција на клавиру извео је и професор Слободан Живковић, а врхунац уметничког дела вечери био је заједнички наступ лазаричког хора са Милијаном Николић и Урсулом Јовић када су отпевали прелепу српску песму „Ој Мораво“.

На крају вечери скупу се обратио и Преосвећени Владика Иринеј који се захвалио свим гостима на доласку, организационом одбору на предивној вечери, водитељима и посебно уметницима на феноменалним наступима а изнад свега Господу Богу што му је доделио овако диван народ као што су Срби у Аустралији и Новом Зеланду. Богу благодаран што Срби на Петом континенту не посустају у очувању свог културног, свог народног и националног идентитета и изнад и испред свега своје светосавске вере коју смо наследили од својих благоверних предака.

Овом приликом господину Стевану Рендону Илићу додељен је орден Светог Саве II степена који му је на предлог Њ.П. Владике Иринеја доделио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве за велику помоћ у изради нацрта Устава Митрополије аустралијско-новозеландске.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска