Прослављен празник Пренос моштију Светог Алексaндра Невског

Данашњи празник Пренос моштију Светог Алекасндра Невског је свечано прослављен Светом Архијерејском Литургијом у храму који је посвећен овом великом руском светитељу, у Београду. Свету Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Г. Атанасија, викара Патријарха српског Г. Павла, и десторице свештеника и шесторице ђакона.

У току Свете Литургије, по благослову Његове Светости патријарха српског Г. Павла, Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је одликовао чином протојереја о. Душана Јовановића и о. Јована Гордовића, а протојереја Душана Марковића правом ношења напрсног крста, и рукоположио у чин ђакона Радована Мићића, службеника канцеларије Светога Архијерејског Синода.

Велики број верног народа се данас окупио на Светој Литургији да молитвено прослави Светог Александра. У беседи је, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије изговори страдалничко житије Светог Алекасндра Невског, рођеног 30. маја 1220. године у породици великог кнеза Јарослава Всеволдовича. Младост је провео у Новгорду, а власт над Новгордском кнежевином је задобио 1228. године, бранећи је од папе Гргура IX који је је организовао крсташке походе да би покорио руске земље. Кнез Александар је устао у заштиту Православне Вере и у бици код ушћа реке Ижоре, на обалама реке Неве извојевао 15. јула 1240. г. величанствену победу по којој је и добио надимак Невски. Од 1252. г. носи титулу великога кнеза а упокојио се у Господу 14. новембра 1263. г. примивши, пред смрт, монашки постриг под именом Алексије. Тело му је погребено 23. новембра у манастиру Рођења Пресвете Богородице у Владимиру. Његове мошти су откривене 1380. г. и свечано пренете у Петроград 1724. г. по наредби Петра Великог и сада се налазе у лаври Светога Александра Невског.

Литургији је поред великог броја верног народа било присутно руководство Скупштине града Београда, на челу са г. Милетом Радојевићем.