Прослављен Свети Лука у Лопатњу

На празник Светог Апостола и Јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског Његово Преосвештенство Епископ Ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Лопатањ, у подгорском намесништву Епархије ваљевске.

Црква у Лопатњу је посвећена Светом Луки и данас је ово планинско село прославило своју славу. На Светој Литургији се сабрао велики број верника овог дивног краја чији је народ познат по својој доброти, честитости и привржености Цркви, али и традицији нашег народа, што је Владика Милутин посебно нагласио у својој надахнутој беседи. Тумачећи Свето Јеванђеље владика је истакао да и поред све већих искушења за наш народ, присуство великог броја верника и љубав која се осеђа у овом крају дају наду за будућност како овог села тако и нашег народа уопште. Он је позвао на још већу међусобну љубав и трпљење, а посебан нагласак је ставио на очување брачне заједнице која је данас у великој кризи и на рађање деце, јер од тога нам зависи биолошки опстанак на овим просторима, а рађањем деце једино се можемо надати и очувању Косова и Метохије. Владика је изразио велико задовољство што Црква и држава у овом крају имају веома добро сарадњу и истакао да и Цркву и државу чини један исти народ.

На Светој Литургији је присуствовао и председник општине Осечина Господин Ненад Стевановић са сарадницима који је у свом обраћању народу истакао своју радост што је учествовао у прослави славе Лопатањске Цркве.

Извор: Епархија ваљевска