Прослављен Свети Сава у Рогачици

Прослављен Свети Сава у Рогачици
Прослављен Свети Сава у Рогачици
Прослављен Свети Сава у Рогачици
Прослављен Свети Сава у Рогачици

Први српски Архиепископ и просветитељ, Свети Сава, свечано је прослављен и у храму Вазнесења Господњег у Рогачици, најпре литургијским сабрањем а потом и у школама на територији ове Црквене општине.

Звона у рогачичком храму у осам часова огласила су почетак Свете Литургије на којој су са својим родитељима  молитвено  учествовала деца из Основне школе у овом селу и мноштво верног народа како и доликује овом празнику. После резања славског колача, на позив старешине храма јереја Боже Главоњића, окупљени ученици су на духовну радост свих присутних извели припремљене рецитације у част Светога Саве и показали висок ниво свести о значају овог светитеља као утемељивача српске Цркве и школе. Залагањем свештеника, најмлађим светосавцима, малишанима до шест година који још нису кренули у школу, подељени су пакетићи, а школарци су овај скромни поклон Црквене општине примили у својим учионицама, укупно 288 пакетића.

Као и сваке године на дан Светитеља Саве припремљена је трпеза љубави у црквеној сали, иако је изостао обичај да неко од верника из ове две парохије преузме улогу домаћина, с обзиром да је велики број људи  овог краја претрпео огромне штете нанете прошлогодишњим мајским поплавама које многи још увек нису успели да санирају.

Светосавска свечаност настављена је у просторијама ОШ „Стеван Јоксимовић“ где је славски колач пререзао парох друге рогачичке парохије, јереј Владимир Кораћ, а у ОШ „Душан Јерковић“ у Костојевићима то је учинио парох прве парохије, јереј Божо Главоњић, који се том приликом  пригодном беседом обратио директору, наставницима и ученицима школе истичући значај архипастирског и просветитељског рада  Светог Саве и изразио забринутост због све мањег броја ђака у сеоским срединама али и наду да се такво стање може променити заједничким трудом свих нас и молитвама које принесosмо нашем заступнику пред престолом Свевишњега.

Данас на дан Светог Саве
кога Срби свуда славе
да заклетву Богу дамо
да му тврдо обећамо
ићи ћемо путем славе
славним путем Светог Саве
да живимо сви у слози
Свети Саво ти помози!