Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани

Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани
Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани
Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани
Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани

Од 1. до 6. новембра 2018. године, по благослову Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, архиепископ бечки и будимпештански Антоније, директор Управе за установе у иностранству Московске Патријаршије, посетио је Кубу. Посета се поклопила са прославом којом се обележава 10-годишњица освећења цркве Казанске иконе Пресвете Богородице у Хавани. Архијереја је пратио ђакон Сергије Калашњиков, службеник Управе за установе у иностранству.

По свом доласку у Хавану, 1. новембра, архиепископ Антоније посетио је Казанску цркву, целивао њене светиње, и састао се са г. Сергејем Решиковим, министром саветником Амбасаде Русије на Куби.

Архиепископ Антоније састао се 2. новембра са г. Еузебијем Леалом, историчарем града Хаване. На састанку су учествовали и о. Сава Гаглојев, настојатељ казанске парохије у Хавани, као и ђакон Сергеј Калашњиков.

Предстојатељ Управе за установе у иностранству посетио је Саборну цркву у Хавани и разгледао је знаменитости у центру града.

Истог дана архиепископ Антоније састао се са настојатељем католичке дијецезе у Хавани, надбискупом Сан Кристобал де ла Хабана, Хуан де ла Каридад Гарсиа Родригезом. Владика Антоније је срдачно захвалио надбискупу Родригезу на добрим односима између руске православне парохије у Хавани и локалне надбискупије Римокатоличке Цркве. Архијереји су разговарали о бројним питањима од заједничког интереса.

На задушну суботу, 3. новембра, архиепископ бечки и будимпештански Антоније служио је парастос у цркви Казанске иконе Пресвете Богородице у Хавани. Њему су саслуживали протојереј Вјачеслав Бачин, настојатељ патријаршијској метоха Светог Николе у Барију, који је од 2009. до 2011. служио као настојатељ казанске парохије; о. Сава Гаглојев и ђакон Сергеј Калашњиков. Касније тога дана Архиепископ је присуствовао часу руског језика у парохијском центру и састао се са г. Владимиром Јарошевским, представником Росотрудничевства на Куби.

Председник Управе за установе у иностранству Московске Патријаршије такође се састао са надбискупом Ђорђом Лингвом, апостолским нунцијем на Куби. Тада су истакли важност састанка између патријарха московског и све Русије Кирила и папе Фрање који је одржан на Куби 2016. године и разговарали су о различитим темама заједничког интереса.

Увече истог дана владика Антоније је служио вечерње у Казанској цркви у Хавани, током којег је прочитан акатист Мајци Божијој.

На празник Казанске иконе Пресвете Богородице, 4. новембра 2019. архиепископ Антоније је началствовао Божанском Литургијом у Казанској цркви. Саслуживали су му архиепископ Вјачеслав Бачин, о. Сава Гаглојев и ђакон Сергеј Калашњиков.

После Литургије уследила је литија и молитвена служба у Казанској цркви. Архиепископ Антоније је одржао проповед  и честитао пароху и парохијанима празник парохије и 10-годишњицу освећења цркве.Истог дана одржан је пријем у Казанској цркви којим су обележени Дан јединства (национални празник у Русији) и 10-годишњица освећења прве руске цркве у карипском региону.

Следећег дана, 5. новембра, архиепископ Антоније  сесастао с директором Одељења за верске послове, гђом Каридад Дијего. Међу присутним на састанку били су о. Сава Гаглојев, г. Карлос Сампер, заменик директора Одељења, и ђакон Сергеј Калашњиков.

На крају посете, 6. новембра, Владика Антоније састао се са представницима кубанских медија. Истог дана владика се вратио у Москву.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфослужба СПЦ)

Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани
Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани
Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани
Прослављена 10-годишњица руске цркве у Хавани