Прослављена храмовна и градска слава у Врању

 Прослављена храмовна и градска слава у Врању
 Прослављена храмовна и градска слава у Врању
 Прослављена храмовна и градска слава у Врању
 Прослављена храмовна и градска слава у Врању

На Духовски понедељак, 17. јуна 2019. године, поводом храмовне славе и славе града, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету архијерејску Литургију Саборног храма Свете Тројице у Врању.

Поред великог броја верних, Литургији су присуствовали градоначелник г. Слободан Миленковић са сарадницима, председник Скупштине града Врања г. Дејан Тричковић са сарадницима, представници градских институција и установа, као и припадници Војске и Полиције.

У току Литургије, Епископ је благосиљао славски колач и жито које су припремили представници градских власти, овогодишњи кум храмовне славе г. Таско Стевановић и братство Саборног храма са старешином архимандритом мр Методијем (Марковићем). Идуће године домаћин славе биће г. Срђан Трајковић, председник Удружења особа са параплегијом из Врања.

Увече, са  почетком у 18 часова, Његово Преосвештенство Епископ г. Пахомије је служио вечерњу службу, уз саслужење клира Епархије врањске. Поред верног народа, припадника Војске и Полиције, чланова домаћих и гостујућих културно-уметничких друштава, вечерњој служби су присуствовали градски већници на челу са г. Дејаном Тричковићем, председником Скупштине града Врања, бригадни генерал Слободан Стопа, командант 4.бригаде Копнене војске, начелник полиције у Врању г. Игор Живковић, као и представници градских институција и установа и представника медија.

У току вечерње службе организована је свечана литија градским улицама. У литији су ношени икона Богородице Тројеручице. део моштију Светог Јустина Врањског и Ћелијског као и икона Свете Тројице. 

У литији, коју је предводио Епископ Пахомије, учествовали су градски већници, припадници Војске и Полиције, представници и чланови културно-уметничких друштава, клир и верни народ.

После повратка литије у храм и завршетка вечерње службе, концерт духовне музике одржали су чланови Међународног хора Свети Никола из Риминија, Италија. Уследио је наступ хора Кола српских сестара из Врања, на челу са гђом Милицом Костић. 

На крају се присутнима обратио Епископ Пахомије, где је још једном честитао славу званичницима града Врања и братству Саборног храма. Том приликом се обратио и председник Скупштине града Врања г. Дејан Тричковић честитајући славу града свим градским званичницима, свима присутнима, као и братству храма славу Саборног храма.

По завршетку програма, организована је славска трпеза за све присутне, уз појање гостујућег хора из Италије и хора Кола српских сестара. 

Снимак вечерње службе и литије можете погледати на Youtube каналу Focus  телевизије, а преко линка: https://www.youtube.com/watch?v=-WROWQ9pTVo

Извор: Епархија врањска