Прослављена храмовна слава цркве Лазарице у Крушевцу

"Радуј се заштитнице и спаситељко рода српскога крстоноснога!" Био је то поздрав оца Драгог Вешковца, старешине храма древне Лазарице, упућен верном народу који је дошао на бденије уочи једног од највећих празника свеколиког рода хришћанског. И тог часа многи су се сетили чудотворне иконе Пећке, која стоји на трону  у Богородичиној цркви у манастиру Пећка Патријаршија, икона пред којом су се молили и највећи Српски Светитељи; икона којој се тако у Акатисту обраћају верни.

И одједном је ту био дух Пећке Патријаршије, и осећали смо да сви заједно узносимо молитве Мајци Божијој. И Пећка Патријаршија и Лазарица биле су једно.

Пресвета, најдивнија, највећа од свих, Дева Марија, Мајка Господара свега што постоји, удостојила је Својим именом цркву Лазарицу и вернике који долазе у њу. А верници јој узвраћају молитвама, поклоњењем, песмама, целивањем икона, цвећем, јабукама црвеним. Вековима се овде, у овој светињи, моли Господу и Мајци Његовој и тако је било и на данашњи дан прослављања славе.

- Предивни призор - благи дан, топло јесење сунце и пуно народа у цркви и испред ње. И сви учествују у Литургији, сви певају заједно са свештенослужитељима и хором.

Литургију у част Рождества наше заштитнице и спаситељке Пресвете Богородице служио је намесник крушевачког намесништва, протојереј- ставрофор отац Адам Стевановић, који је присутнима пренео поздраве и благослов нашег Архијереја Епископа нишког Г. Иринеја. Саслуживали су му и заједно се молили са њим свештеници из свих крушевачких цркава . Многа деца су се причестила, пресечен је славски колач и сви су били угошћени на трпези љубави. И, као што рече старешина цркве отац Драги, ово је заједничка слава свих становника града Крушевца, јер црква Лазарица својим значајем превазилази оквире града, и зато треба да је славе не само парохијани који припадају овом храму, већ сви крушевљани.

И док после ручка гости полако одлазе, црква је сва у бљештавилу сунца. То нам најсјајнија Пресвета Богородица, и увек Дева Марија, даје благослов и позива нас да опет дођемо у храм Њен.

Извор: ЦО Крушевац, С. Николић