Прослављена слава Републике Српске - Свети архиђакон Стефан

Vladika Jefrem

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, служио је данас, на дан када Српска Православна Црква прославља Светог архиђакона Стефана, а који је уједно слава Републике Српске, уз саслужење више свештеника и ђакона Бањалучке епархије, Свету Архијерејску Литургију у бањалучком Саборном храму Свете Тројице. Преосвећени Владика је после Свете Литургије преломио славски колач.

Поводом обележавања 9. јануара - Дана Републике у Бањалуци на споменик палим борцима Војске Републике Српске и на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора у Другом светском рату положени су венци и цвеће.

На сличан начин овај празник прослављен је и у другим општинама Републике Српске.

Република Српска је основана је 9. јануара 1992. године, када је Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике Босне и Херцеговине, чиме је Република Српска постала субјект, прво интерног, а затим и међународног права. Први устав Република Српска добила је 28. фебруара 1992, а име у Република Српска званично је промењено 12. августа 1992. године. Међународно признање Република Српска добила је 21. новембра 1995. године, потписивањем Дејтонског мировног споразума којим је одређено да Република Српска обухвата 49 одсто територије Босне и Херцеговине. Република Српска данас има површину од 25.053 километра квадратна, на којој живи 1.471.529 становника.