Прослављена слава у манастиру Ступље

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем на дан Сабора Светог Архистратига Михаила и осталих небеских сила безтелесних, 21. новембра 2007. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ступље.

- Српски народ је у својој историји често био присиљен да обнавља своје светиње. Али, обновитељи су увијек били истрајнији од рушитеља и захваљујући томе, ево, данас се у овој светињи окупљамо да бисмо славили име Божије и Светог Архангела Михаила, вође небеских бестјелесних сила и вјесника Божије воље међу људима - рекао је Владика Јефрем у архијерејској поуци.

По завршетку молитве, Владика Јефрем је у чин свештеника рукоположио Зорана Пајкановића, ђакона при Саборном храму у Бањој Луци. После освештања славског жита и ломљења славског колача, Епископ Г. Јефрем је благословио присутне вернике, приложнике манастира и кума славе Јована Видовића из Бање Луке, са породицом.

Манастир Ступље у XIV веку подигла је лоза Немањића. У средњем веку био је значајан духовни центар српског народа, у коме су преписиване књиге. У аустријско-турском рату 1691. године манастир је спаљен, а монаси су пребегли преко реке Саве у манастир Ораховицу. Манастирски темељи су били под земљом све до 1994. године, када су у Горњим Вијачанима, поред речице Манастирице откривени. Недуго затим почела је и обнова манастира, која је још у току.

Извор: Епархија бањалучка