Прослављена света Петка у Саници

Прослављена света Петка у Саници
Прослављена света Петка у Саници
Прослављена света Петка у Саници
Прослављена света Петка у Саници

У чињеницу да ништа не бива без воље Божје, да се ништа не дешава без дозволе Творца неба и земље, увјерили су се Срби хришћани који су походили светињу посвећену светим апостолима Петру и Павлу на Црквеној Главици, у питомом селу Саница, недалеко од древнога града Кључа.

Пењући се на узвишење гдје стоји храм посвећен првопрестолним апостолима, многи међу вјерницима су осјетили пројаву силе Божје! Као у давно вријеме кад је Господ људима слао знаке са неба (1.Мојсијева 9,16), тако се и овог суботњег јутра, на празник свете и преподобне Петке, могла видјети разнобојна дуга, која је иза Грмеча излазила и спуштала се на цркву светих  апостола Петра и Павла у Саници, вежући земљу за небо и небо за земљу.

Расељени Срби овога краја су се послије скоро двије деценије стицали са свих страна да на празник преподобне матере наше Параскеве укажу част овој великој и чудотворној светитељки.

Након што је претрпјела голготу, страдање и скрвнуће, црква светих апостола Петра и Павла је коначно покривена и спасена од даљег пропадања. Изложен временским неприликама дуги низ година, овај свети храм је промислом Божјим дочекао да има кров над главом и да, као и свака друга православна светиња, буде понос свога народа и мјесто литургијског окупљања.

Наиме, благодарећи Промислитељу сваке ствари, молитвама и благослову нашег Епископа и честитим људима који су дали своје руке и труд, за само три мјесеца црква Светих апостола је закровљена. То и јесте био прави повод да се народ, који је дошао на овај велики празник, радује и весели јер је поново обновио своју светињу, свој „град што на гори стоји“ у којем ће се Литургија служити, “вечере љубави“ дијелити и изворна пјесма пјевати.

На овај дан Саничани су дочекали многе госте, придошле са разних страна, међу којима су се нашли и високи званичници из државног врха БиХ, затим представници општине Кључа, али и други гости од којих посебно истичемо честите приложнике и вриједне неимаре.

Посебну част је указао Преосвештени Владика, чијем доласку су се Саничани посебно обрадовали, јер владику Хризостома памте још из времена када је дошао на мјесто Епископа бихаћко-петровачког и у то вријеме дијелио са својим народом тешкоће рата и страдања. Владика је обишао цркву у обнови, разговарао о тјескобама људи послијератних повратника у Саницу, али и благословио наредне радове и дао смјернице које треба да доведу до коначног завршетка храма.

свештеник Владимир Максимовић

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Прослављена света Петка у Саници
Прослављена света Петка у Саници
Прослављена света Петка у Саници
Прослављена света Петка у Саници