Прослављена Заштитница града Зајечара

Прослављена Заштитница града Зајечара
Прослављена Заштитница града Зајечара
Прослављена Заштитница града Зајечара
Прослављена Заштитница града Зајечара

Дан посвећен Пресветој Богогродици, Заштитници града Зајечара, свечано је обележен на празник Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра 2016. године, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Светим евхаристијским сабрањем началстовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион уз саслужење свештеника Саборног храма. Сваке године на овај дан становници Зајечара сећају се чудесног јављања лика Пресвете Богородице у подруму куће недалеко од цркве, где су многи верници били сабрани на молитви, за време разарајућих сукоба 1944. године између руских и немачких војних снага. Граду је претило уништење, али га је Мајка Пресвета спасила, пружајући неизмерну утеху житељима, након чега је убрзо уследило ослобођење.

У свом обраћању верном народу владика Иларион је подсетио да је Бог створио читав свет на чудесан начин ни из чега, и видљиви и невидљиви свет, и време које је невидљиво управо се видљивим пројављује људима у овоме свету. -У своје време цар Соломон је рекао да нема ништа ново под сунцем што свет није видео и доживео, али ни тада ни сада род људски не узноси славу и благодарност Богу како Он то очекује од нас. После Соломона десило се једино ново под овим сунцем, а то је Богочовек Христос, који је био најављиван управо од једног човека, Светог Јована, чије Зачеће данас прослављамо и који са Пресветом Богомајком стоји пред престолом Божјим заступајући род људски. Данас их овде заједно прослављамо, јер када је год то било потребно Мајка Пресвета се јављала нама људима и крепила нас. Зато је потребно да редовно будемо сабрани у храму на молитви, присутни и телом и умом на светој служби молећи се Господу, али и да га сведочимо где год да се нађемо, јер Он се усељава само у чиста људска срца испуњена вером и молитвама, рекао је Владика.

Славски колач су ове године у славу и част Пресвете Богомајке припремили домаћини Горан и Анита Топић из Зајечара.

Извор: Епархија тимочка