Прослављени Свети царски мученици Романови у Никшићу

Прослављени Свети царски мученици Романови у Никшићу
Прослављени Свети царски мученици Романови у Никшићу
Прослављени Свети царски мученици Романови у Никшићу
Прослављени Свети царски мученици Романови у Никшићу

Поводом ктиторске славе Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу - празника Светих царских мученика Романових, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 17. јула 2016. године свету архијерејску Литургију у никшићкој Саборној цркви.

Саслуживало је више свештеника и монаха Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. Литургију је појањем пратио хор Преподобне мати Ангелине и пјевница Саборног храма. Ријечима архипастирске бесједе празник и ктитирску славу честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да су Свети цар Николај, царица Александра и њихова дјеца Олга, Татјана, Марија, Анастасија и царевић Алексеј, пострадали на данашњи дан, а ми их молитвено помињемо и прослављамо као светитеље и ктиторе овог светог храма.

Ктиторска слава никшићког Саборног храма је, према Владикиним ријечима, лијеп повод за сјећање на све оне који су се уградили у ову дивну светињу, прије свега, на јунаке са подручја Црне Горе и Херцеговине, који су своју крв пролили за ослобођење отачаства, ослобођење цијелог српског народа, за његово ослобођење и уједињење.

„Један број имена тих јунака написан је овдје на зидовима овог светог храма, али, нажалост, многа имена нијесу записана, јер је ту било војске без броја и тефтера, која је гинула за своју отаџбину, и војске, и народа простог и нејачи. То је било велико страдање, велика епопеја, велики моменат наше историје, али, наравно, треба да знамо, да је свијетли књаз Никола имамо сјајну замисао, али му се није могло све остварити. И оно што је остварио, да није било руске помоћи ни то не би могло да буде признато, него смо се уз помоћ Русије ослобађали, правили државу и успињали се кроз бурне и тешке вјекове искушења нашег ропства под Турцима“, нагласио је епископ Јоаникије.

Он је додао да је из крви тих јунака, из те жртве настао овај свети храм који је књаз Никола одлучио да подигне у славу Светог Василија Острошког, коме се највише молио приликом похода на Херцеговину, али и за спомен свим јунацима који су пали на бојном пољу и жртвама које су принешене на жртвеник слободе и нашег отечества. „У овај храм уградили су се краљ Никола, краљ Петар Карађорђевић, а понајвише својим прилозима и својим покровитељством Свети цар Николај Романов и праведно је што је свештенство овог светог храма предложило да дан Светих мученика Романових буде и ктиторска слава“.

„А Свети цар Николај својим визионарством, својом добротом, својим покровитељством је доспио и до ових наших страна, не само преко овог храма, него током цијелог времена своје владавине он се бринуо о православним народима широм свијета, поробљеним народима, народима који имају тешкоће и док је био међу живима сви православни су имали свог покровитеља у његовом лику, као и остали цареви Романови још од Петра Великог, што су се бринули за ове наше горе. Не само на Балкану, него и на Блиском истоку и гдје год је било православних хришћана руска царевина је била заштитница свима“, истакао је Његово Преосвештенство, поручујући:

„То треба знати, треба благодарити и истицати. То добро не треба заборавити, нарочито ми овдје који имамо овај свети дивни храм, који је пројектовао руски архитекта, а који је подигнут благодарећи великој помоћи из царске Русије; ми који овдје у Никшићу имамо и Царев мост и многа друга знамења, која нас везују за велику словенску земљу и нашу вјековну заштитницу свету и благословену Русију“.

Владика је, честитајући празник Светог царских мученика Романових, казао да су Свети цар Николај, царица Александра и њихова дјеца заблистали својим мучеништвом, својом невином жртвом на небу. „Они који су доживјели најдубље понижење, који су доживјели голготу, њих је Господ причислио лику светих и убројао међу вјерне свједоке Његове који стоје пред престолом славе Његове и имају слободу да се моле за цио васиони свијет. Они су небески покровитељи цијеле Русије, али и наши покровитељи, јер ако је њихова милост могла стићи за вријеме њиховог земаљског живота до ових наших гора, онда ће још прије њихова милост и благослов са неба да сиђе, њиховим молитвама, на нас само када их поштујемо као светитеље, када их у помоћ молитвено призивамо и прослављамо, као што смо се ми данас овдје сабрали у овом дивном храму, славећи Бога и све његове свете, нашег небеског покровитеља Светог Василија Острошког и новог покровитеља Светог мученика цара Николаја и остале царствене мученике“, закључио је у својој бесједи Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Владика је, потом, са свештенством и сабраним народом, одслужио парастос ктиторима, свештенослужитељима и добротворима Саборног храма у Никшићу. У молитвама пред Господом поменути су и страдалници из рода нашег који су своје животе положили за Крст Часни и слободу златну.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка