Прослеђен други део помоћи расељенима са Косова и Метохије у непризнатом колективном центру у Реснику

Његово Високопреосвештенство Митополит црногорско-приморски Г.Амфилохије, благословио је акцију прикупљања помоћи у току месеца априла по свим београдским храмовима. У току Страсне седмице волонтери Верског добротворног старатељства прикупили су и проследили велику количину хране, хемије, одеће, обуће, ствари за децу, као и извесну материјалну помоћ непризнатим колективним центрима у Крњачи и Реснику, где укорнупно живи око 680 људи, избеглих и расељених са својих огњишта.

Том приликом је однешена помоћ из храмова: Св. Саве (мали храм), Покрова Пресвете Богородице, Св. Василија Острошког (Бежанијска коса), Вазнесења Господњег, Св. Архангела Гаврила, Св. Архангела Михаила (Саборни храм), Св. Апостола Петра и Павла (Топчидер), Пресвете Богородице (Земун), Преображења Господњег (Видиковац).

Тако су трудом и љубављу наших свештеника и верног народа наша браћа и сестре осетили радост Васкрса. Наше мало било је њима битно и значајно.

У среду 29. априла 2009. год. волонтери Верског добротворног старатељства су проследили други део помоћи прикупљене при београдским храмовима: Св. Николаја (Земун), Св. Димитрија (Н. Београд), Св. Георгија (Баново брдо), Св.Апостоли Вартоломеј и Варнава (Раковица) и Вазнесења Господњег (Жарково). И овом приликом прослеђена је велика количина хране, одеће, обуће, опреме за децу, играчки, новца; и то предали најугроженијима смештеним у непризнатом кампу у Реснику. Њих око 300, избеглих након мартовских погрома са Косова и Метохије, живи на ивици егзистенције у баракама груписаним у четири целине. Често остају без струје, воде али су јаки духом, боре се, раде, што се једним обичним обиласком може видети. Уредили су земљу, засадили цвеће и баштанско биље а собице, такве и толике какве јесу беспрекорно су чисте. То је све који су учествовали у расподели помоћи задивило.

Поред тога и таквих услова породице су многољудне, деца се рађају у кампу, одрастају са радошћу делећи са својим родитељима и љубав и сву тежину њиховог тренутног статуса. Тако је створен утисак да од свих кампова у овоме живи највећи број деце.

Старијима је велики проблем и здравствена заштита. Многи од њих нису били у радном односе пре него су избегли. У том смислу смо их упознали са нашим Здравственим саветовалиштем и обећали бесплатне лекарске прегледе свима онима који немају здравствено осигурање. Понудили смо им и могућност пружања правне помоћи наших адвоката, бесплатне наставе енглеског, руског; пипрема за упис у школе и факултете итд.

Испратили су нас срдачно, а ми смо им обећали да ћемо наставити да им помажемо и да бринемо о њиховим потребама кроз конкретне даље акције.

секретар ВДС-а јереј Владимир Марковић