Просвјетин концерт за мир и пријатељство у Бечу

Просвјетин концерт за мир и пријатељство у Бечу
Просвјетин концерт за мир и пријатељство у Бечу
Просвјетин концерт за мир и пријатељство у Бечу
Просвјетин концерт за мир и пријатељство у Бечу

Одбор Просвјете у Бечу организовао је 20. априла 2018. године у свечаној сали 3. бечког Магистрата Концерт мира и пријатељства. То је била прва у низу манифестација, којом ће ове године бечка Просвјета обележити сто година Великог рата.

Сјајни млади музичари и изузетан програм направили су посебан доживљај бројним посетиоцима. Концерт је био посвећен свима који поштују нашу културу, миран суживот и пријатељство свих грађана Беча. Повод је био 100 година од завршетка Првог светског рата, подсећање на пале, али и вредности мира и слободе. Концерту је присуствовао Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, представници амбасада Србије г. Горан Брадић, БиХ пуковник Душко Матић, Македоније г. Миле Миленкоски, Парламента града Беча г. Немања Дамјановић, као и велики број аустријских и српских гостију.

Концерт је отворио Мали хор Просвјете који води Вера Симић, динамичним интонирањем Оде радости, Мале ноћне музике и Сплетом српских мелодија. Као и увек када Мали хор наступа, овације публике нису изостале.

У програму су учествовали талентовани млади уметници - бечки виолиниста Филип Голднагл, сигурним извођењем мелодија Баха и Крајслера, емотивна пијанисткиња Марина Попадић, која је пленила својим тумачењем меланхоличних минијатура, а на крају су специјални гости концерта Трио Шуберт својим бравурозним извођењем Шубертовог Трија у С- дуру, оп. 100,  подигли публику на ноге. Овај интернационално-српски трио чине млади, али изузетни уметници: Милица Зулус, врсна и већ позната виолинисткиња, одлични виолончелиста Вук Оваскаинен и надарени пијаниста Александар Раос.

Посебан наступ имала је и бечка песникиња Зорица Ђуђић Митић, која је надахнуто прочитала своју песму Српска гробља и за то добила заслужене аплаузе дирнуте публике.

Председник Просвјете г. Срђан Мијалковић захвалио је гостима и свима који су помогли да овај концерт буде на високом нивоу. Подсетио је да је важно градити мостове међу културама и народима и да су вредности мира и пријатељства важне, посебно у овим временима. „Треба гледати у будућност, али не заборављати прошлост, која нам је свима учитељица. Поносан сам на ове уметнике, али и на млади тим Просвјете, који је још једном показао да се заједничким и пријатељским радом може постићи много“, рекао је.

На крају, најављени су и наступајући програми Просвјете: промоција књиге Певам дању певам ноћу / Писма Мини Караџић, ауторке Светлане Матић, потпредседнице бечке Просвјете, која ће се одржати 5. маја, као и занимљиви мултимедијални програм Епоха Немањића - 12. маја у Бечу.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска