„Просвјетина школа” од Коњица до Чапљине

„Просвјетина школа” од Коњица до Чапљине
„Просвјетина школа” од Коњица до Чапљине
„Просвјетина школа” од Коњица до Чапљине
„Просвјетина школа” од Коњица до Чапљине

У суботу, 11. марта 2017. године, у атријуму Владичанског двора у Мостару, приређено је овогодишње отварање „Просвјетине школе српског језика, историје и културе”, пројекта Мостарског градског одбора Српског просвјетног културног друштва „Просвјета”, који се успјешно реализује четврту годину заредом.

Под слоганом „Језик Шантића, историја Ћоровића и култура Радуловића”, „Просвјетина школа” ове године окупила је рекордан број дјеце, њих око осамдесет, и то како из Мостара, тако и из Коњица и Чапљине, нарастајући са градског на кантонални ниво.

Присутној деци и родитељима, као координатор пројекта, обратио се ђакон Бранислав Рајковић, захваљујући се на подршци и уступљеном простору Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, Црквеној општини мостарској, Црквеној општини коњичкој, Министарству културе и информисања Републике Србије, а нарочито Црквеној општини чапљинској, оцу Марку Гојачићу и вјероучитељици Зорици Гојачић.

Омогућавајући изучавање наставно-научних дисциплина, које нису заступљене у званичном систему образовања у Херцеговачко-неретванском кантону, попут српског језика, историје Срба и српске умјетности и културе уопште, „Просвјетина школа”, од ове године дјеци основношколског и средњошколског узраста, као и студентима, омогућава и часове енглеског језика и часове културе комуницирања. Тако ће српски језик предавати Дана Чоловић, учитељица разредне наставе, Јелена Гордић, учитељица разредне наставе са вишегодишњим искуством у просвјети и Тања Чворо, професор српског језика и књижевности, која је и професор на Колеџу уједињеног свјета у Мостару. Наставу из српске културе изводиће мастер историчар уметности Тамара Рајковић, а историју Срба предаваће Милан Ситарски, дипломирани историчар. Наставу енглеског језика изводиће Тамара Бошковић, професор енглеског језика и књижевности, а часове културе комуницирања одржаваће Јасмина Михић, апсолвент психологије на Универзитету у Мостару.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка