Прота Велибор Џомић: НКТ и мјере нису изнад Устава

-У озбиљној држави се не живи од пријетњи старјешине полиције, него од пажљиве примјене закона у интересу сваког грађанина, поручио је за Дан координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, пошто је директор Управе полиције Веселин Вељовић изјавио да полиција више неће обезбеђивати јавна окупљања на којима се налази више од 200 особа.

-Уочавам да многи не знају или неће да знају да су Устав и закони Црне Горе изнад наредбе Министарства здравља. Та неуставна и незаконита наредба је издигнута у ранг надуставног акта од кога не само да нема дјелотворне, него нема готово никакве правне заштите. казао је свештеник Џомић и додаје да је, према оцени озбиљних правника, наредба Министарства здравља незаконита, јер јавних окупљања у вријеме заразе или има или нема, “а не може да их мало има, а мало више да их нема. Или да их има оволико или онолико”.

-Нема велике разлике у зарази између 200 или 300 или 400 лица, ако се зна да један заражени оствари више десетина различитих контаката, а да од њих зарази око 15 лица. Није у питању здравствена, него политичка мјера. Зашто се не штити и тих 200 људи ако постоји опасност и ко је тај који процјењује чијих 200 живота није битно? Ово није ништа дру го до неправнички рукопис политичких љекара оценио је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић и наглашава да је и Закон о јавним окупљањима изнад наредбе која је у директној супротности са законским одредбама.

-Управа полиције је дужна да одобри свако уредно пријављено јавно окупљање и да га обезбјеђује у пуном капацитету. Или, можда учесници мирних литија, међу којима је пуно дјеце и омладине, нису предмет заштите Управе полиције поручио је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Вељовић је јуче с твитер налога УП поручио да неће обезбеђивати скупове на којима се крши мера НКТ скупова од 200 људи, као и да ће у случајевима кршења мере, полиција “предузети активности из своје надлежности да се процесуирају сва одговорна лица”.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Дан