Срби унели бадњак у Ђаковицу

Расељени Срби данас су, на Бадњи дан, посетили храм Успења Пресвете Богородице у Ђаковици и у порту донели бадњак и мада jе због њиховог доласка у град протестовало неколико десетина косовских Aлбанаца, већих инцидената ниjе било.

Aутобус са расељеним Србима у порту цркве ушао jе нешто пре поднева, уз негодовање око 30-ак косовских Aлбанаца, коjи су их по невремену и киши чекали око три сата на неколико десетина метара од цркве, испред полициjског кордона коjи jе ту био постављен. Расељени Срби из Ђаковице последње две године нису могли да обиђу манастир, jер су се томе противили поjедини локални Aлбанци, коjи су и прошле и претпрошле године каменовали аутобусе са расељеним Србима. Већих инцидената данас ниjе било, ако се изузме бацање jаjа, грудви снега и jабука у правцу Срба коjи су у том тренутку били у аутобусу и ван домашаjа Aлбанаца, коjи се противе њиховом повратку у град, jавио jе Танјугов дописник са лица места.

У Ђаковици jе данас било поjачано присуство полициjе, коjа се могла видети на сваком ћошку и у свакоj улици коjа jе водила према Храму успења пресвете Богородице, а полицаjци у опреми за разбиjање демонстрациjа били су испред окупљених Aлбанаца коjи су протестовали. Полициjа jе Aлбанце спречила да дођу до манастирске капиjе и тако што jе испред њих поставила и металне ограде, па ниjедног тренутка ниjе било опасности по аутобус у коjем су се налазили расељени Срби.

Председник Удружења Ђаковчана Ђокића Станоjевић рекао jе новинарима да су данашњи празник и Божић некада у Ђаковици поштовали сви и да су Aлбанци некада долазили да Србима честитаjу празник. "Tужан сам, jер путуjем 800 километара да би дошао у своj град, своjу улицу и да бих поршао поред куће коjа jе на 100 метара одавде", рекао jе Станоjевић новинарима у порти манатира. Oн jе нагласио да им данашња посета Ђаковици значи много и да се мора прихватити "да смо и ми део Ђаковице" и да jедино ако се схвати реалност можемо ићи ка будућности. Станоjевић jе казао да сви коjи су грешили у прошлости треба да одговараjу и да треба да се зна да су Срби "део овог града" и да су надлежнима предали захтеве за поваратак у Ђаковицу.

Aутобус са расељеним Србима jе до Ђаковице дошао из Дечана у пратњи полициjе, где су Срби присуствовали служби поводом Бадњег дана.

У Ђаковици jе некада живело око 12.000 Срба, а данас су у овом граду преостале само четири српске монахиње.

Извор: фото Танјуг, З. Tврдишић