Протест СПЦ поводом акције прављења електронских података о културној баштини на Косову и Метохији

Писмо Светог архијерејског синода Српске православне цркве поводом акције прављења електронских података о културној баштини на Косову и Метохији

Поводом акције прављења електронских података о културној баштини на Косову и Метохији од стране "Косовског министарства културе, Свети аријерејски синод Српске православне цркве упутио је протестно писмо Шефу УНМНИК- а Ламберту Заниерију, које гласи:

Уважена Екселенцијо,

Из електронских медија сазнали смо крајем децембра месеца прошле године да је "Косовско министарство културе, у сарадњи са Ендрју Спарксом, службеником администрације Велике Британије" покренуло акцију прављења електронских података о културној баштини на Косову и Метохији. Господин Валтон Бећири изјавио је за Б92 од 22. децембра 2008. године да је примарни циљ ове акције заштита и промоција културне баштине, те презентација исте као "јединствене и недељиве". Није тешко разумети што је Господин Бећири хтео тиме да каже, или проникнути у његове крајње намере. Вама је познато, као и целом свету, да је Српска културна баштина на Косову и Метохији толико промовисана у свету, да је неколико споменика те исте баштине под заштитом УНЕСКО-а. Културна баштина је неотуђиви део једног народа или једне цивилизације, у овом случају Српског народа и Српске православне цркве, која је ту баштину стварала, односно баштинила.

Дискутабилно у свему овоме јесте чињеница да Господин Бећири жели, и у томе има подршку поменутог службеника администрације Велике Британије у Приштини, да Српску културну баштину на Косову и Метохији преименује и пререгиструје као "добро Косова", или како то он каже завести их "аутентично" мислећи тиме да је аутетнтично да се назову "косовским" у политичком контексту нелегалног отцепљења и проглашења Косова. Вама је, пак, познато чији су и како су регистровани сви односни споменици, те како су третирани у Меморандумској комисији и на свим преговорима у Бечу, па чак и у неприхваћеном Ахтисаријевом плану.

Поводом ових активности "Министарства културе Косова" и мешања службеника администрације Велике Британије у ове активности, којима се угрожава власништво Српске православне цркве на Косову и Метохији, изражавамо најоштрији протест, јер је реч о покушају узурпације власништва и мењање идентитета наше верске и националне културне баштине на Косову и Метохији. Државно-административно сва култруна баштина на Косову и Метохији припада под законске надлежности Републике Србије и Аутономне покрајине Косова и Метохије, а неке од њих директно под УНЕСКО. То пак никад није мењало, нити сме да мења аутентични идентитет као споменика културе Српске православне цркве.

Подсећања ради, на преговорима вођеним у Бечу сви учесници преговора сложили су се да поштују српско-православни идентитет нашег наслеђа на Косову и Метохији. Истим принципима наша Црква се водила и својим учешћем у Комисији Савета Европе за обнову наших порушених цркава, а не како тврди Господин Бећири, ради "успостављања комуникација" са представницма Српске православне цркве ради његових неумесних предлога и планова.

Било какво насилно преименовање или отимање наших светиња третираћемо као насиље над културном баштином. Називима "косовским" или "православним " наслеђем жели се дати политичка димензија самој културној баштини, а исту злоупотребити ради учвршћења незаконито проглашене независности Косова.

Молимо Вас, Господине Занијери, да о ставу наше Цркве обавестите све надлежне муђународне институције и да предузмете све што је у оквиру Ваше надлежности како би се спречило прављење поменуте базе података на таквим политичким основама, јер је циљ и сврха истих њихова политичко-националистичка злоупотреба.

Овим поводом, писмо исте садржине упућено је Ив Де Кермабону, шефу ЕУЛЕКСА на Косову и Метохији, Коиширу Мацуури, Генералном секретару УНЕСКО-а, као и Дејвиду Милибанду, Министру спољних послова Велике Британије.