Протестанти у Турској траже од државе већу заштиту

После пуштања на слободу петорице осумњичених убица хришћана, сусрет са министром правде размотриће конкретне кораке

После пуштања на слободу осумњичених убица хришћана у Малатији, међу хришћанима Турске расте забринутост због могућих  даљих насиља. Из овога разлога, представници Савеза протестантских Цркава у овој земљи желе да у понедељак разговарају с министром правде Боздагом и затраже већу заштиту. Хришћани, уз то,  настоје да дође до сусрета и с председником Турске Абдулахом Гулом.

Турско правосуђе је пре недељу дана пустило на слободу главне осумњичене за убиство хришћана у Малатији.  Наруку им је ишло смањење затворских казни на пет година, сходно недавно изгласаном закону у Парламенту. Оптужени су признали да су у априлу 2007. г. у Малатији убили немачког протестантског мисионара Тилмана Геске и још два турска хришћанина.

Процес против оптужених у Малатији отеже се и стога што се та убиства доводе у везу са серијом других злочина, које су, према тужилаштву, починиле националистичке групе. Ове организације су набводно хтеле да убиством хришћана створе климу пуча против владе премијера Реџепа Едогана.

После ослобађања главнооптужених у тзв. процесу Ергенекон још деветорица оптужених седи у истражном затвору. Међу њима су и војници турске војске који су учествовали у завери ради убиства хришћана.

Извор: Катпрес