Протестантски историчар религије: „Будизам у Европи је нешто више до краткотрајна мода“

О томе да је будизам на Западу нешто више до „краткотрајна модна појава“ излагао је минхенски евангелистички стручњак за религије Михаел фон Брик на Католичком богословском факултету у Линцу.  Фасцинирање будизмом не може се етикетирати исказом да је то тек „шик“, него показује доста трајнији религијско-културни заокрет, изнео је Брик своју тезу на предавању одазвавши се позиву Института за фундаментално богословље и догматику.

Док су се у 19. и 20. веку за будизам интересовали првенствено интелектуалци, фокус интересовања данашњег човека усредсређен је на будистичке форме медитирања и на сазнања из начина вежбања свести, објаснио је професор откуд прихват будизма у Европи. Будизам може да прожме сва подручја човековог живота и компатибилан је с различитим културама, као и са савременом сликом аутономног човека, који  „на медитативном путу вежбања може да сам изграђује свој живот“.

Проф. Др Михаел фон Брик је шеф катедре и директор Интерфакултетског семинара за науку религије при Минхенском универзитету. Студирао је евангелистичку теологију и стране језике, док се у Јапану и Индији обучио у учитеља зена и јоге.

Катпрес (с немачког Р. Ракић)