Протестни скуп у Грачаници: Одбачена независност Косова

ГрачаницаГРАЧАНИЦА - Више од две хиљаде косовских Срба поручило је у понедељак са протеста одржаног испред порте манастира Грачаница да одбацује декларацију Скупштине Косова о независности покрајине и да ће Косово и Метохија увек остати срце Србије.

Владика рашко-призренски Артемије рекао је да Срби у овом "одсудном" тренутку треба да се окупе око цркве и одлуче шта им је чинити.

"Никакви акти о независности не могу нам одузети Косово и Метохију ако га сами не напустимо", поручио је владика Артемије и позвао Србе да остану у својим домовима и са својим светињама.

Посланик Скупштини Србије Звонимир Стевић затражио је од Савета безбедности УН да Србима гарантује потпуну безбедност а од Владе Србије да обелодани стратегију опстанка Срба на Косову.

Стевић је позвао све Србе који могу да допринесу да заједно са Владиком Артемијем сачине декларацију којом би се одредили услови за опстанак Срба на Косову и Метохији.

"Хоћемо да останемо уз достојанство, слободу кретања, безбедност и услове за нормалан живот не бежећи од заједничког живота са Албанцима", рекао је Стевић.

Начелник Косовског округа Горан Арсић позвао је Србе да не наседају на евентуалне провокације Албанаца и нагласио да ће Влада Србије учинити све да Срби остану на својим огњиштима.

Координатор општине Приштина Славиша Николић позвао је Србе и неалбанце да напусте све косовске институције како не би давали легитимитет лажној творевини проглашеној у Скупштини Косова.

На скупу су ношени транспаренти "Не дамо Косово", "Верујемо Русији", "Косово је срце Србије". Грађани су скандирали Русији и руском председнику Владимиру Путину.

Извор: beta.co.yu