Протојереј Велибор Џомић: „Србска Црква, Љотић и љотићевци“

Ових дана је, у издању издавачких предузећа „Штампар Макарије" из Београда и „Октоих" из Подгорице, објављена нова књига Протојереја мр Велибора Џомића са насловом „Србска Црква, Љотић и љотићевци". Уводно слово је написао умировљени Епископ захумско-херцеговачки др Атанасије (Јевтић), а рецензенти су млади и идеолошки неоптерећени историчари др Вукић Илинчић и мр Жарко Лековић.

Аутор се, на основу архивске грађе црквене провенијенције, на преко 400 страница бави положајем Светог Архијерејског Синода СПЦ, архијереја и свештенства за вријеме наци-фашистичке окупације, а посебно односом Димитрија Љотића и припадника Југословенског народног покрета „Збор" према Светом Синоду СПЦ, Патријарху Гаврилу, Митрополиту Јосифу, Светом Николају Жичком и другим архијерејима и свештенослужитељима у том периоду. У књизи је посебно наглашено да ни Свети Синод, ни архијереји, а ни огромна већина свештенства СПЦ није подржавала идеологију и политику Димитрија Љотића за време окупације, али и да су због таквог става изузетно били нападани од стране Љотића, Јонића и њихових следбеника.

Период о коме је ријеч, а посебно нерасвијетљени односи у њему су деценијама представљали повод за различите нападе на Српску Православну Цркву. Књига оца Велибора Џомића успјешно одговара на многе нетачно изречене судове идеолошких историчара различитих опредјељења. Књига обилује до сада непознатим документима и до детаља и нијансирано описује то драматично вријеме, догађаје и личности. Коначно је расвијетљена дуго година помињана бесједа Светога Владике Николаја на малом помену (а не на опијелу) Димитрију Љотићу.

Јереј Предраг Шћепановић

Извор: Митрополија црногорско-приморска