Протојереј Жељко Р. Ђурић: Богословље Цркве и теологија иконе

Из штампе је изашла нова књига смедеревског протојереја Жељка Ђурића под насловом Богословље Цркве и теологија иконе, у којој је у четири поглавља сабрано црквено учење о богословском значају иконе (1. Бог историје и есхатологије, 2. Космологија, 3. Христос - живот света и 4. Црква).

Прота Жељко Ђурић је рођен 1965. године у Ваљеву. Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1996. године где је магистрирао 2002. године. Докторат је стекао у Фочи 2011. године и Београду 2012. године. Био је свештеник у Деспотовцу, Атини и Смедереву, а данас служи као презвитер цркве Светог Успења Пресвете Богородице на смедеревском Старом гробљу.

Издавач његове нове књиге је Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду. Рецензенти ове публикације су Свилен Тутеков (Бугарска) и Стаматис Склирис (Грчка). На 258 страна овог издања читаоцима су понуђена созерцања из пера овог свештенослужитеља на теме: о тријадологији у уметности, космологији, појму иконе код Светих Отаца, теми стварања у уметничкој пракси, христологији дванаест великих празника, црквеним темама и темама јединства свете Литургије и иконологије.

Београд: Донат Граф: Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, 2017. година, 258 страна, тираж 500 - Напомене и библиографске референце уз текст.- Библиографија уз свако поглавље. - Библиографија: стр. 246-255.

А. Михаиловић