Протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић добитник Вукове награде

Жири за доделу Вукове награде Културно-просветне заједнице Србије у саставу: проф. Светислав Божић, композитор, Београд (председник), проф. Милован Витезовић, књижевник, Жарко Димић, историчар, Бора Дугић, музички уметник, Рада Ђуричин, драмска уметница, проф. Драган Мраовић, књижевник и књижевни преводилац, Љубивоје Ршумовић, књижевник, проф. др Дарко Танасковић, професор Универзитета, Радован Мића Трнавац, академски сликар, је по 50. пут доделио Вукову награду за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору.

На седници одржаној 6. децембра, поменути жири је одлучио да награду за 2013. годину, између осталих, добије пречасни протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, главни секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве – за дугогодишњи допринос развоју културе и оданости Вуковим идеалима.

Прота Саво већ више од 20 година објављује књиге и пише о страдању Цркве, свештанства и народа. До сада је објавио осам књига: Анђели звериње куће, Записи из зеничке тамнице, Кроз босански огањ, Свитање у предвечерје, Утамничена црква, Христов Светосавац Михајло Пупин, Св. Исповедник Варнава Епископ Хвостански, Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији.

Књиге Св. Исповедник Варнава и Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији, су преведене на енглески језик. Објавио је и више верско-поучних књижица, као и чланака како у црквеним, тако и световним часописима.

Свечано уручење ове Вукове награде биће почетком фебруара 2014. године.