Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић: Инспектор Крстичевић као каубој упада у манастире

Управа за заштиту културних добара оптужила је Митрополију црногорско-приморску да спроводи девастацију над културним добрима, „илуструјући“ то примерима манастирских комплекса у Режевићима и Острогу, који су, према тврдњи директорке Анастазије Мирановић, претрпели непримерене интервенције изведене без конзерваторских услова и сагласности овог државног органа!

Против примитивизма и бахатости

Много пута сам рекао да Црна Гора има велико културно-историјско наслеђе. Нико не спори право државе да у том наслеђу препозна и део јавног интереса. Али то подразумева и бројне обавезе државе. Није обавеза само у томе да се донесе закон него и да се образују кадрови, створе институције, да се издвоје значајна средства за заштиту покретног и непокретног културног наслеђа. Црква нема ништа против струке и науке. Деценијама је сарађивала, а и даље је отворена за сарадњу са државом у погледу заштите споменичког наслеђа. Али за сарадњу је потребна и друга страна. Тога већ одавно, нажалост, нема. Инспектор Крстичевић, како нам сведочи монаштво, као каубој упада у манастире, па чак и у монашке собе монахиња у манастиру Подластва. Пред нама су отворени поступци и ми ћемо се супротставити Крстичевићевом примитивизму и бахатости Мирановћеве у складу са законским прописима каже Велибор Џомић.

На десетине је примера Подластва, Стањевићи, Подострог-Маине… казала је Мирановићева, додајући да за изговорено има документацију. Нико нема права да на културним добрима ове државе изводи било какве интервенције без претходно издатих конзерваторских услова и одређених сагласности Управе.

Све ове наводе одбацују у Митрополији црногорско-приморској.

Дочекали смо и то да их о црквама, културним добрима и културној баштини, као и о законским одредбама и стандардима, поучава водећи експерт Црне Горе за моду, позната модна креаторка Анастазија Мирановић, и то са позиције директорке Управе за заштиту културних добара каже за „Новости“, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић. Није спорно да је она историчарка уметности по образовању, али је свеукупној јавности више позната по модним ревијама и креацијама сукања и женских комплета него по проучавању средњовековног и нововековног православно-црквеног, сакралног градитељства.

Наш саговорник посебно указује да „чуди и забрињава што се модна креаторка Анастазија налази на челу Управе за заштиту културних добара као органа државне управе у саставу Министарства културе“.

Изгледа да је она своју службеничку дужност у Управи схватила буквално, тј. да треба да штити културна добра од Цркве као ствараоца тих добара кроз векове!?! И, што је најгоре, изгледа мисли да се културна добра штите само решењима као управним актима која доносе уз кршење законских одредби са једне стране и подношењем прекршајних пријава против митрополита Амфилохија са друге стране каже отац Велибор.

Новости, Велиша Кадић, Саво Греговић

Извор: Митрополија црногорско-приморска