Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић: Изјава за јавност

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић
координатор Правног савјета
Митрополије Црногорско-Приморске

ИЗЈАВА ЗА ЈАВНОСТ

ПОВОДОМ ПЕТОГ ОДБИЈАЈУЋЕГ РЕШЕЊА МУП-А ПО ЗАХТЈЕВУ ЗА ОДОБРЕЊЕ ПРИВРЕМЕНОГ БОРАВКА

Подручна јединица МУП-а у Подгорици је у четвртом поновљеном поступку донијела пето решење којим је одбила мој захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице. Ни најновије решење се не разликује од претходних и очекујем да ће доживјети исту судбину као четири претходна, тј. да ће бити поништено.

Сматрам да је и ово решење незаконито и због тога ћу са својим адвокатима благовремено уложити жалбу. Довољно је да наведем да је првостепени орган и овом приликом флагрантно игнорисао обавезујући налог из раније пресуде Управном суда којим је тај орган обавезан да у образложењу решења наведе конкретне доказе и радње на основу којих би утврдило да као православни свештеник ”угрожавам националну безбједност Црне Горе”. Умјесто тога, и у овом решењу, као и у претходним, само је наведено моје име и презиме и одредба Закона о странцима, али не и докази и радње који би доказивали тврдњу да ”угрожавам националну безбједност”.   

Најновија кадровска промјена којом је на чело Подручне јединице МУП-а у Подгорици постављена Миланка Баковић умјесто Љиљане Дапчевић јасно показује да однос у погледу доношења решења, када је у питању православно свештенство и монаштво, није промијењен. Евидентно је да се и на мом, као и још неким случајевима, истрајава на старој незаконитој пракси. То јасно свједочи да квалитативне промјене нема, али и политичким притисцима у овим случајевима што је недопустиво у правној држави. По свему судећи, они који злоупотребљавају јавна овлашћења ради прогона свештеника не хају ни за то што Стејт дипартмент већ другу годину евидентира мој случај у својим годишњим извјештајима као један од примјера кршења људских права у Црној Гори.

Више је него зачуђујуће истрајавање Подручне јединице МУП-а у Подгорици на оваквим незаконитим одлукама као што је зачуђујућа и чињеница да првостепени органи МУП-а у Пљевљима, Никшићу, Подгорици, Колашину и другим градовима већ мјесецима коче поновљене управне поступке свештеницима и монасима након пресуда Управног суда којим су поништена њихова решења. Законски рок за доношење новог решења је 30 дана, а само у случају пљеваљских свештеника је прошло више од шест мјесеци. Ових дана ћу обрадити све те случајеве на подручју Црне Горе тако да ће јавност моћи да добије још јаснију слику о драстичном и упорном кршењу људских права свештеника и монаха од стране МУП-а, али и о трошковима којим неодговорни службеници, злоупотребом јавних овлашћења, наносе штету буџету и угледу Црне Горе.

Никада до сада се ни ја, а ни било ко од оштећених свештених лица, нисмо обраћали Европској комисији, канцеларијама Савјета Европе и ОЕБС-а и страним амбасадама. Покушаћемо и овом приликом да се изборимо за своја права и поштовање закона, али ћемо након завршетка овог дијела поступка бити принуђени да међународним институцијама доставимо сву документацију о кршењу закона и политичким притисцима у покушају прогона православног свештенства од стране МУП-а из Црне Горе. Поред тога, принуђен сам да након овог поступка, уколико решење поново буде негативно, искористим законско право и затражим изузеће МУП-а у мом случају.