Протојереј-ставрофор Драган Станишић: Изводе нас пред судове земаљске због имена Христовог

Поводом празника Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење ђакона Ивана Црногорчевића служио је 24. јуна 2020. године свету Литургију у цркви Светог Ђорђа испод Горице у Подгорици.

У литургијској бесједи протојереј-ставрофор Драган Станишић је казао да је данашње Јеванђеље похвала апостолима, дванаесторици и седамдесеторици, којима су припадали и светитељи Вартоломеј и Варнава.

-Данашње Јеванђеље говори како се ученицима Христовим покоравала свака вражја сила и да су они  били радосни због тога. А, Исус им је рекао да још више треба да се радују што су њихова имена записана на небу, у књизи вјечног живота. То значи, да апостолска служба има двоструки значај: подвига у свијету и славе на небу. Свештеници, који су у Цркви слика апостола, врше богослужења – која су радост свима који вјерујући  у Свету Тројицу свакодневно сатиру сваку силу вражију. Упиисати се у књигу вјечног живота, како је казао, токови су данашњег празника, као и токови наших литија, због којих нас изводе пред судове земаљске – а све због имена Христовог.

-Али, Господ каже: Кад вас предају, не брините се како ћете или шта ћете  говорити, него ће Дух Оца вашега говорити из вас (Матеј 10,19 -20). Он каже апостолима да их шаље у свијет као овце међу вукове и да морају бити мудри као змије, а безазлени као голубови. Апостолско служење јесте страдање и жртва, али и мудрост опхођења према свијету (вуковима ). Парадокс наше вјере је у томе да, управо, Јагње, које је Христос, односно Црква, спашава  свијет да се не претвори у зверињак. Апостоли су свједоци божанске љубави према свијету кроз све вјекове хришћанства. У овом нашем вијеку, свијет све више устаје против апостолског наслеђа. Измишљају се разни модели и програми за сузбијање свештеничке мисије у свијету. Хоће да протјерују пастире који богослуже у народу, да узму црквена добра и ослабе опстанак манастира и парохија. Апостоли, Вартоломеј и Варнава, у свему томе, биће им велики противници. Нека Бог  да и нама вјере и силе, да их призивамо као своје помоћнике и славимо свагда у вјекове вјекова, закључио је протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска