+Протојереј-ставрофор Душан Стојковић (1947-2015)

У уторак, 10. новембра 2015. године, након хирушке интервенције, упокојио се у Господу дугогодишњи парох алексиначки, протојереј-ставрофор Хаџи Душан Стојковић.

Прота Душан рођен је 13. јула 1947. године у селу Брњаре, Општина Бујановац, од оца Арсенија и мајке Јевросиме. Основну школу је завршио у свом родном месту, а 1962. уписује Богословију у Призрену. Године 1966. склапа брак са Радославом, а 1968. рукоположен је у јерејски чин руком тадашњег Епископа рашко-призренског, а потоњег Патријарха српског Павла. Прва порохија била му је Чукуровац, Архијерејско намесништво алексиначко. Као млад свештеник у веома тешком времену по Цркву и свештенство, отац Душан подиже нови црквени дом и кућу за потребе свештеника у Чукуровцу, окупља омладину око себе и обнавља храмове у Љуптену и Вукањи.

Након 14 година залагања за Свету Мајку Цркву, по благослову тадашњег Епископа нишког а садашњег Патријарха српског, прелази у Житковац, где је био парох наредних 18 година и где наставља пастирски рад на обнављању црквеног живота. Уз помоћ благочестивог народа јереј Душан подиже још три нова храма: храм Светог Јована у Сухотну, Светог Георгија у Моравцу и, као круну свега, храм Архангела Гаврила у Житковцу. За све ове заслуге Епископ нишки Иринеј одликовао је оца Душана 1989. протојерејским чином.

Године 2001, по службеној дужности, прелази за пароха прве алексиначке парохије и на њој остаје до пензионисања 2010. године. Са осталом братијом храма марљиво је радио на обнављању и подизању нових храмова у Алексинацу и на Алексиначком руднику, који је по арондацији припадао његовој парохији.

Године 2007. походио је Свети Град Јерусалим, поклонио се светињама Свете земље и добио звање поклоника, а наредне године и право ношења напрсног крста.

Отишавши у заслужену пензију, прота Душан је по благослову Епископа нишког Јована често богослужио у манастиру Светог Романа и Богородичином покрову у Ђунису. Иза себе оставио је протиницу Радославу-Цаку, ћерке Славицу и Љиљану, зетове, унучад.

Опело у Светониколском храму у Алексинцу обављено је у среду, 11. новембра 2015. године.

Вечан ти помен, достоблажени и приснопамјатни брате наш Душане!

свештеник Ненад Поповић, Бирмингам